Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ε.Ε.: Κροατία και τέλος, λέει η Μέρκελ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 18/03/2009 09:58

    * Αντίθετος ο Ολι Ρεν στο «πάγωμα» διεύρυνσης της Ε.Ε.

Διακοπή στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την προσχώρηση της Κροατίας, ζητά το κυβερνών κόμμα στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, που υιοθέτησε πλατφόρμα για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


«Στη διαδικασία της διεύρυνσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση συνηγορεί υπέρ μιας περιόδου ανάκαμψης, στη διάρκεια της οποίας η ενίσχυση της ταυτότητας της Ένωσης και των θεσμών της θα έχει προτεραιότητα και όχι νέα διεύρυνση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. «Η Κροατία θα είναι εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα».

Στο πρόγραμμα του κόμματος τονίζεται ότι, με τα πρόσφατα «κύματα» διεύρυνσης, η Ευρώπη από 15 μέλη απέκτησε 27, διευρύνθηκε η ζώνη ασφαλείας της και ότι η Γερμανία είχε πολιτικά και οικονομικά οφέλη με την αύξηση του αριθμού των μελών της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, όμως -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του CDU- η διεύρυνση απαίτησε «μεγάλες προσπάθειες» και γι' αυτό εκτός από την περίπτωση της Κροατίας η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να σταματήσει επ' αόριστον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «σταθεροποιηθεί» πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση.
Στο πρόγραμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών τονίζεται ότι το κόμμα στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «σταθεροποιηθεί» πριν προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση, όταν ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι «κανέναν δεν εξυπηρετεί να υπάρχει μια Ευρώπη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ολοκλήρωση και δέχεται πολλά νέα μέλη υπερβολικά γρήγορα».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/18/1642402.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου