Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τουρκικές προκλήσεις για πετρέλαιο στο Αιγαίο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 07:00

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση, προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα», γεγονός που έχει γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στην τουρκική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αφορά απόφαση περί γεωγραφικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κάθε μέρα προκύπτει, από την πλευρά της Τουρκίας, ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε. «Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε.

«Η Τουρκία, όμως, πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν και εκ μέρους της οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ζαμάν»- θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο. Η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της επίσημης Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με την απόφαση, δίδονται άδειες για έρευνες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, σε περιοχές έκτασης 681.595 εκταρίων νοτίως της Μούχλας και έκτασης 227.280 εκταρίων νοτίως της Αττάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και έχει εκδώσει ανάλογες άδειες.

Στο μεταξύ, σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών F-16, χθες στις 11.58, πέρασε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και στις 12.27 τα τέσσερα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, στα 800 πόδια. Στις 12.30 εξήλθαν του FIR Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/18/1691801.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου