Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η «διπλή ονομασία» χαρακτηρίζει τη «φυσική θέση» της χώρας μας

Επιθετικός και πάλι ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι:

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 07:00
Υπέρ της «διπλής ονομασίας», την οποία χαρακτηρίζει ως «φυσική θέση» της χώρας του, τάχθηκε, για άλλη μια φορά, σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Φόρουμ», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Αναφέρει μάλιστα ότι η θέση αυτή «απορρέει από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στις συνομιλίες, η οποία επιμένει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση».

Σε απάντηση, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε, χθες, ότι «ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας που είναι σαφές και ενιαίο: για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας του και του λαού του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σ' αυτό το ζήτημα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Στη συνέντευξή του, που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πίεση από τη διεθνή κοινότητα και ζητεί εθνική ενότητα μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, «όπως πράττει και η Ελλάδα», για να υπάρξει «ευνοϊκή επίλυση».

Αναφερόμενος στην τελευταία τροποποιημένη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, λέει ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων, ο οποίος εκδηλώνεται μετά από μερικούς μήνες διακοπής, είναι ακόμη «σε πρόωρη φάση».

«Θέλουμε οι συνομιλίες να διεξάγονται με κρατική ενότητα και εμείς θα εργαστούμε ακατάπαυστα γι' αυτό, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και με τον τρόπο αυτό να ληφθούν οι αποφάσεις», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/22/1693246.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου