Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Το σπίτι του μέλλοντος έρχεται από τη Θεσσαλονίκη

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα σπίτι ενεργειακά αυτόνομο, φιλικό προς το περιβάλλον, εύχρηστο και ταυτόχρονα φθηνό στην κατασκευή και τη συντήρησή του είναι διαχρονικό ζητούμενο. Δεν πρόκειται πάντως για ευσεβείς πόθους. Η σύγχρονη ελληνική εκδοχή του είναι εδώ και περιλαμβάνει «μαλακά» φωτοβολταϊκά τόξα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια, τα οποία διατίθενται σε ρολά και ξεδιπλώνονται σε ταράτσες, στέγες, στέγαστρα, τέντες και άλλες επιφάνειες του σπιτιού. Προβλέπει την εξασφάλιση του φωτισμού όχι με λαμπτήρες κάποιου είδους αλλά χάρη σε... εύκαμπτες οθόνες που με τη μορφή ταπετσαρίας, διαχωριστικών και υφασμάτων εκπέμπουν φως, η ένταση του οποίου προσαρμόζεται με αισθητήρες στις εξωτερικές συνθήκες.

Ο λόγος για τα θαυμαστά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο δύο διαδοχικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τις ονομασίες FLEXonics και OLAtronics, το Εργαστήριο Νανοτεχνολγίας του ΑΠΘ με τους περίπου 25 ερευνητές και επιστήμονές του, συντονίζει περί τα δέκα ευρωπαϊκά εργαστήρια και εταιρείες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξελίξουν την τεχνολογία των εύκαμπτων οργανικών υλικών, με στόχο την εμπορική αξιοποίησή της. Η προσπάθεια έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τον εύκαμπτο φωτισμό και τις εύκαμπτες οθόνες. «Πρόκειται για εφαρμογές που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά μας την επόμενη δεκαετία. Στο Εργαστήριο αναπτύσσουμε οργανικά ηλεκτρονικά υλικά που είναι κατάλληλα για φωτοβολταϊκά, οθόνες φωτισμού, οθόνες τηλεόρασης, αλλά και το ηλεκτρονικό χαρτί. Σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχουμε αυτόνομα ενεργειακά σπίτια ακόμη και μονάδες βιομηχανικής παραγωγής χάρη σε αυτά τα νέα υλικά που είναι πιο εύκολα στη χρήση και κυρίως πιο φθηνά, ενώ το χαρτί θα εγκαταλειφθεί τελείως και θα αντικατασταθεί από τις εφαρμογές του ηλεκτρονικού χαρτιού που θα μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένο σε μια συσκευή μεγέθους πένας», είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου και πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. «Εχουμε μπροστά μας μια συναρπαστική δεκαετία», κατέληξε. Εντούτοις, ενώ σε Αμερική και Ασία το εμπορικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο για εφαρμογές τέτοιου τύπου που θα φέρουν την επανάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, και στην Ευρώπη πραγματοποιείται εντατική έρευνα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιμέρους κρατών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στην Ελλάδα το εμπορικό ενδιαφέρον παραμένει ακόμη εν υπνώσει.

«Ηδη στην Ευρώπη εταιρείες λανσάρουν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με εύκαμπτες οθόνες, τρεις φορές μεγαλύτερες από το μέγεθος του τηλεφώνου, που διπλώνει και ξεδιπλώνει σαν χαρτί, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν σταδιακά από το τέλος του 2009. Πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει το κέντρο μιας τέτοιας εξέλιξης και για τη χώρα μας», είπε στην «Κ» ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, κ. Αργ. Λασκαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου