Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

Οι αμερικάνοι βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω. «Βρείτε τα μόνοι σας στο Αιγαίο»…


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν απασχολήσει αρκετές συσκέψεις των αρμόδιων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ενας διπλωμάτης δήλωσε στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε να παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση στο Αιγαίο, όπως αυτή δημιουργείται, και σε καθημερινή βάση.

Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να μη λάβει θέση η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν «νόμιμες» τις υποτιθέμενες ανησυχίες της Αγκυρας. Ομως, υπάρχουν και αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εξαγωγή των προβλημάτων της στο Αιγαίο.

Αμερικανός νομοθέτης προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα προειδοποιεί ότι η απαράδεκτη στάση της Αγκυρας και οι συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι «πρόκειται για προβληματικό σύμμαχο των ΗΠΑ». Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνομιλήσει με άλλους συναδέλφους του για να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον Αμερικανό ηγέτη.

Πάντως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας συνομιλούν με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως τέτοιες συναντήσεις βοηθούν σημαντικά για να αποφευχθούν επεισόδια και περιστατικά, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μείζονα κρίση.

Οι συζητήσεις, που αφορούν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Σμύρνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Αμυνας Ματ Μπράιζα, που προς το παρόν παραμένει στη θέση του, «καλωσόρισε», όπως είπε στην εφημερίδα μας, «τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».

Επίσης, ο κ. Μπράιζα «παρότρυνε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού ώστε να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στο Αιγαίο και να επιλύσουν τα προβλήματα που τροφοδοτούν αυτές τις εντάσεις».

Διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα απευθύνεται συνέχεια και προς τις δύο πρωτεύουσες, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

http://pontikopagida.blogspot.com/2009/07/blog-post_3908.html


1 σχόλιο: