Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Προκλήσεις με συνταγή Ιμίων

Συνέχιση των απαράδεκτων ενεργειών της Αγκυρας προβλέπουν δυτικές πηγές. Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ συστήνουν... αυτοσυγκράτηση στην Αθήνα

Το μπαράζ των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν πρόκειται να σταματήσει το επόμενο διάστημα, προβλέπουν σοβαρές δυτικές πηγές, οι οποίες εξέφρασαν τη γνώμη ότι στην Αγκυρα πιστεύουν πως έχουν δικαιώματα, που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα Ιμια, την οποία μεταφράζουν εντελώς διαφορετικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές αναμένουν κλιμάκωση των προκλήσεων και δεν πιστεύουν ότι η τουρκική δραστηριότητα και δραστηριοποίηση των τελευταίων ημερών, με τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τον εικονικό βομβαρδισμό στο Φαρμακονήσι, τις συνεχείς υπερπτήσεις σε νησιά, καθώς και την προαναγγελία έρευνας για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, οφείλεται στην επέτειο της τουρκικής εισβολής εναντίον της Κύπρου, η οποία θα εορταστεί με τυμπανοκρουσίες σήμερα στα κατεχόμενα.


Προκλήσεις με συνταγή Ιμίων

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα με το μπαράζ των προκλήσεων θέτει σε εφαρμογή σχέδιο αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς και της Κύπρου, με συνταγή «τύπου Ιμίων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ υπάρχει ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση από την... Αθήνα, εκμεταλλευόμενοι την επερχόμενη λύση, για να επιβάλουν διάλογο, με στόχο την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η ελληνική κυβέρνηση, που είναι θορυβημένη από τις εξελίξεις, αντέδρασε σπασμωδικά. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η Αθήνα αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

Ομως, απέφυγε, ως όφειλε, να καταγγείλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ δεν ενημέρωσε ακόμα για τις προκλητικές πράξεις της Αγκυρας την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψή της στην Τουρκία βρίσκεται στον αέρα. Υπενθύμισε πως έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της και προσέθεσε ότι έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό, οπότε οι ημερομηνίες θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και προσέθεσε:

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα, για το θέμα που σήμερα προέκυψε, η συμμόρφωσή της με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν -και εκ μέρους της- οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Παν. Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, εν όψει και της Συνόδου της ΕΕ, τον Δεκέμβριο, με τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «ο Γ. Καρατζαφέρης, έχει προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο. Η κυβέρνηση κοιμάται και ο Τούρκος σχεδιάζει».

Οι έρευνες
Υπενθυμίζεται ότι στην Αγκυρα τέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ισχύ διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία περιλαμβάνεται τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και στην Κύπρο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα επικοινώνησε με αξιωματούχους στην Αγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για το διάταγμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 30 Ιουλίου 2008 και δημοσιεύθηκε μόλις τώρα στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως. «Οι θέσεις μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=4770819


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου