Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αναψε «πράσινο» για το τζαμί

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση 15 ημέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν, ο οποίος εγείρει συστηματικά το θέμα, διεκδικώντας ρόλο «προστάτη» των μουσουλμάνων   
E» 29/4
Δεκαπέντε ημέρες πριν από την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει επισήμως την «άμεση οικοδόμηση του τεμένους Αθηνών», θέμα το οποίο επανειλημμένα και συστηματικά εγείρει τα τελευταία χρόνια ο κ. Ερντογάν, διεκδικώντας ρόλο «προστάτη» όλων των μουσουλμάνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Η εσπευσμένη αυτή ανακοίνωση της κυβέρνησης προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς, αν και ορθή στη βάση της, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σχετικά με τη στιγμή που επελέγη για να ανακοινωθεί η οικοδόμηση του τεμένους, μια και θα εκληφθεί ως ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος που χωρίς καμία νομιμοποίηση θέτει συστηματικά ο κ. Ερντογάν.

Λίγο πριν από την άφιξη Ερντογάν ανακοινώθηκε η κατασκευή του τεμένους στον χώρο «Ναυτικό Oχυρό» στον Βοτανικό
Το ισλαμικό τέμενος θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, παρότι, όπως φαίνεται, δεν θα έχει τον κλασικό υψηλό μιναρέ.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σημειώνεται ότι η οικοδόμηση θα είναι άμεση, το τζαμί θα έχει χωρητικότητα περίπου 500 ατόμων, θα κατασκευαστεί σε τμήμα του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό, με τρόπο που θα ενταχθεί οργανικά σε έναν ευρύτερο ανοιχτό χώρο πρασίνου.
Διορίζεται, επίσης, επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Ελληνες κρατικοί λειτουργοί.
Ερωτηθείς από το «Εθνος» για τις εξελίξεις και κυρίως για το γεγονός ότι το τζαμί δεν θα έχει μιναρέ, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, κ. Ναΐμ Ελγαντουρ, σημείωσε: «Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι δεν θέλουμε να έρθουμε σε διάσταση με την Εκκλησία και είχαμε πει να μην παρεκκλίνει το τέμενος από την τοπική αρχιτεκτονική. Μάλιστα, κατά τις συζητήσεις μας με τους αρμόδιους φορείς, δώσαμε φωτογραφίες και σχέδια από το τζαμί της Γρενάδα που μοιάζει με την αρχιτεκτονική των χριστιανικών ναών».
Παρασκευή Βονάτσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου