Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

"Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική ζητά ο Ε. Βενιζέλος από την Ε.Ε.

H εξέλιξη όλων των προγραμμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε σύνθεση υπουργών Άμυνας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ συζητήθηκαν στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκτός από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας συμμετέχουν στην κοινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα της θαλάσσιας επιτήρησης στην ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εμπειρία της FRONTEX και στη σημασία που έχει ο σεβασμός της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στα θέματα αυτά, καθώς και στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, η οποία να λαμβάνει υπόψη αφενός μεν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αφετέρου δε τις άλλες θαλάσσιες πολιτικές της ΕΕ.

Στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, συζητήθηκαν, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν, θέματα που αφορούν κυρίως το Αφγανιστάν ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς ομολόγους του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Χθες στο δείπνο εργασίας των υπουργών Άμυνας υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαίδης Άστον, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και τις μεγάλες στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, όπως την «ATALANTA» στη Σομαλία και την «ALTHEA» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην οποία μετέχει και θα εξακολουθήσει να μετέχει η Ελλάδα, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ"

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/04/2010_334554

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου