Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πτώχευσης των ΗΠΑ
Προειδοποίησεις στην Ουάσινγκτον και στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες
ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πτώχευσης των ΗΠΑ
«Κουδουνάκι» για πτώχευση των ΗΠΑ έκρουσε στον Μπαράκ Ομπάμα το ΔΝΤ (REUTERS/Jim Young)
7Share
εκτύπωση

Ουάσινγκτον



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον σήμερα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον αλλά και τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι, όσο δεν λαμβάνουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, «παίζουν με τη φωτιά».

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που απειλούσαν την παγκόσμια οικονομία έχουν επιταθεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε συντάξει την προηγούμενη έκθεσή του. Και οι μείζονες αιτίες που επέτειναν τους κινδύνους είναι η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις αναδυόμενες οικονομίες (κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία), που συνιστούν ενδείξεις «υπερθέρμανσης» των οικονομιών αυτών.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναθώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,5% για εφέτος και στο 2,7% για το 2012. Σημειωτέον ότι πριν από μόλις δύο μήνες το Ταμείο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το τρέχον έτος και 2,9% για το 2012.

Αναθεώρησε επίσης ο διεθνής οργανισμός την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,3% από 4,4%, παρά το ότι διατήρησε την πρόβλεψή του 9,6% για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. Για την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη για ανάπτυξη παραμένει σταθερή στο 4,5%.

Αίσθηση προκάλεσε η επί το αισιοδοξότερον αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την εφετινή ανάπτυξη στην ευρωζώνη (από το 1,6% στο 2%), την στιγμή που για το 2012 το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω - έστω και οριακά - την πρόβλεψή του από το 1,8% στο 1,7%.

Το «φαινόμενο» εξηγείται από την αναθεώρηση στο 3,2% (από 2,5%) της πρόβλεψης για την εφετινή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ. Το Ταμείο, όωμς, θεωρεί ότι την επόμενη χρονιά η αναπτυξιακή άνοιξη στη Γερμανία δεν θα διατηρήσει την εφετινή της ορμή, καθώς προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου