Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κοινό μέτωπο από Ρωσία και Κίνα
Μεντβέντεφ και Χου ζητούν διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, καθώς το καθεστώς Καντάφι εμφανίζεται ανοιχτό στη διεξαγωγή εκλογών, υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών
"Η" 17/6

Της Ντίας Ζάβρα
Οι δύο υπερδυνάμεις της G20 και της BRICS, Ρωσία και Κίνα, συμφώνησαν σε όλα... Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των κρίσεων στον αραβικό κόσμο διά της διπλωματικής οδού, στην αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τη Λιβύη, στο δικαίωμα του Ιράν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, στο διάλογο για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος της Β. Κορέας -και, φυσικά, στη σύσφιξη της (συχνά μετ' εμποδίων) ενεργειακής συνεργασίας τους.

Ανακοινωθέν
Από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο έκαναν την ανάγκη... φιλοτιμία, άφησαν στο παρελθόν έριδες για το φυσικό αέριο και συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για όλα τα καυτά διεθνή μέτωπα. «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικούς τρόπους», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο Μόσχα και Πεκίνο εκφράζουν «έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη» και ζητούν «την αυστηρή τήρηση των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μην επιτρέπεται η αυθαίρετη ερμηνεία τους».
Οι δύο χώρες -μόνιμα μέλη και οι δύο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλη της ομάδας BRIC- απείχαν από το ψήφισμα του Μαρτίου που έδινε το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Εκτοτε, όμως, έχουν επικρίνει σφόδρα τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, κατακρίνοντας τη Δύση ότι η δράση της δεν συνάδει με τη δέσμευσή της για προστασία των πολιτών και επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για «ευρύ εθνικό διάλογο». Σε αυτό το διπλωματικό... πλαίσιο και υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Λιβύη, ο υιός Καντάφι πρότεινε χθες την άμεση διεξαγωγή εκλογών, υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών. «Είναι ο μόνος ανώδυνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο στη Λιβύη. Να πάμε στις κάλπες και να κερδίσει ο καλύτερος», τόνισε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Συρία
Ρωσία και Κίνα απέφυγαν, πάντως, επιμελώς να αναφερθούν στο άλλο καυτό μέτωπο, τη Συρία, -αν και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί στο καταδικαστικό ψήφισμα που προωθεί η Δύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντιθέτως, κατέστησαν σαφές ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας -αν και κάλεσαν την Τεχεράνη να επιδείξει πρόθεση συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα-, ενώ κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διευθέτηση του πυρηνικού της προγράμματος. Και σε μία έμπρακτη απόδειξη του πνεύματος ενότητας, Μεντβέντεφ και Χου κατέληξαν στις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία στην Κίνα.
Οι πολεμικές σειρήνες ηχούν έως τις... ΗΠΑ
Στις... ΗΠΑ μεταφέρεται ο πόλεμος της Λιβύης, με τον Μπαράκ Ομπάμα να βρίσκεται υπόλογος για υπέρβαση εξουσιών και το κόστος των στρατιωτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία. Περισσότερο από 700 εκατομμύρια δολάρια έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής για τις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις στη Λιβύη, αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο 1,1 δισ. δολάρια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «νόμιμες» τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και διαμηνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενήργησε σύμφωνα με το νόμο «περί εξουσιών πολέμου» -απαντώντας έτσι σε μέλη του Κογκρέσου που απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τον Ομπάμα για υπέρβαση εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου