Reuters, A.P., AFP
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά του γαλλογερμανικού σχεδίου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, όπως τα περιέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ χθες το πρωί στο Βερολίνο. Πρώτον, συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αυστηρά εθελοντική βάση, δεύτερον, αποφυγή πιστωτικού γεγονότος (αναδιάρθρωσης, παύσης πληρωμών κ.τ.λ.), τρίτον, στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, τέταρτον, ταχύτητα.
Η εικόνα ομόνοιας και αποφασιστικότητας, που προέβαλαν οι δύο ηγέτες, αλλά κυρίως η έμφαση στον όρο «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έδρασε καθησυχαστικά προς τις αγορές. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εγκατέλειψε τα σχέδια για υποχρεωτική επταετή παράταση αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα εθεωρείτο πιστωτικό γεγονός και επέμεινε κι εκείνη στην εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, με κάποια συμφωνία «τύπου Βιέννης».
Eικόνα ενότητας
«Το νέο πρόγραμμα προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τελέσει τα καθήκοντά της κι εδώ πρέπει να πω ότι χθες μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Παπανδρέου και είχα μια ακόμη φορά την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο αποφασισμένος είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τα καθήκοντά της, προϋποθέτει επίσης ότι η τρόικα θα μας πει τι χρειάζεται και ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, το τονίζω, αφού δεν υπάρχει νομική βάση για την υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσαϊτούγκ» έκανε λόγο για «χαστούκι» Σαρκοζί προς τη Μέρκελ. «Επιφανειακά οι δύο ηγέτες επέδειξαν ενότητα, όμως ως προς το περιεχόμενο, ο Σαρκοζί μπορεί να αισθανθεί νικητής, αφού απέκρουσε αποτελεσματικά τις πιέσεις για υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών», ανέφερε άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ υποχωρεί μπροστά στον Σαρκοζί».
Τις τελευταίες ημέρες, οι δύο ηγέτες δέχονταν πιέσεις από δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Η μεν Αγκελα Μέρκελ υφίστατο την πίεση των Γερμανών βουλευτών, που ζητούσαν να μετακυλισθεί μέρος των βαρών και στις πλάτες των τραπεζών, όχι μόνο των φορολογουμένων, ο δε Νικολά Σαρκοζί επεδίωκε να προστατεύσει τις γαλλικές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.
Αναλυτές που είχαν προβλέψει ήδη από την Πέμπτη την εξέλιξη αυτή θεωρούσαν ότι το Βερολίνο τελικά θα υποχωρούσε όχι λόγω αδυναμίας αλλά λόγω των κινδύνων που θα ενείχε για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος η επιβολή υποχρεώσεων προς τις ευρισκόμενες σε αδύναμη θέση τράπεζες. «Υπάρχουν ανησυχίες ότι θέλουμε να προξενήσουμε πιστωτικό γεγονός. Δεν θέλουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Χθες, ξεχάστηκαν επίσης τα σενάρια περί παράτασης της λύσης ώς τον Σεπτέμβριο. «Θέλουμε να κινηθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, χωρίς να ορίζουμε ημερομηνίες», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Εφόσον ο Σεπτέμβριος δεν είναι το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να έχουμε άλλα ζητήματα τον Αύγουστο και εφόσον τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. «Η Γερμανία έχει επωφεληθεί εξαιρετικά από το ευρώ. Η οικονομική δύναμη της Γερμανίας είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να το στηρίξουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/06/2011_446235
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου