Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Έντυπη Έκδοση 

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Χρυσός και σπάνιες γαίες οδηγούν το ράλι ανόδου

Χρονιά με μεικτές τάσεις για την αγορά εμπορευμάτων είναι το 2010, που σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Κύπρου Χρηματιστηριακής χαρακτηρίζεται από τη θεαματική υποχώρηση των Συμβολαίων σε προϊόντα φυσικού αερίου.
Υπήρξαν υψηλές υπεραξίες στα... μέταλλα «σπάνιας γης», μία κλειστή αγορά υλικών που κατά κύριο λόγο ελέγχεται από την Κίνα και είναι απαραίτητα στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο και παραδοσιακές αξίες, όπως το βαμβάκι, η ζάχαρη και ο καφές, έδωσαν καλές τιμές φέτος.
Η μικρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε διεθνώς για ζήτηση χάλυβα (κυρίως λόγω παραγγελιών από το Πεκίνο και το Δελχί) κρατά υψηλά τις τιμές και για Συμβόλαια χάλυβα και χαλκού. Διψήφια απόδοση είχε και ο χρυσός, ενώ πολύ ψηλά κυμάνθηκαν οι τιμές και για το ασήμι. Από τα προϊόντα τη μεγαλύτερη απόδοση είναι το βαμβάκι (με 48,1%), ο καφές (με 38,9%) και η σόγια (20,1%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία των δύο πιο δημοφιλών επενδυτικά πολύτιμων μετάλλων, καθώς το ασήμι με... άλμα 63,6% (στα 27,6 δολάρια η ουγκιά) καλύπτει το χαμένο έδαφος που έχει τα τελευταία χρόνια έναντι του χρυσού. Ωστόσο και η τιμή του χρυσού παρέμεινε σε ανοδική φορά για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, με τιμή 1.363 δολάρια και κέρδη 24,3% φέτος παρά την τελευταία διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 1.468 δολαρίων ανά ουγκιά.
Ωστόσο πρέπει να συνεκτιμηθεί πως φέτος παρουσιάσθηκε το παράδοξο της παράλληλης ανόδου ομολόγων, εμπορευμάτων, χρυσού και μετοχών. Κάτι πρωτοφανές, το οποίο αποδόθηκε στην πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολουθούν οι ΗΠΑ (με... αλλεπάλληλα προγράμματα τυπώματος χάρτινου χρήματος και παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων). Ετσι οι επενδυτές δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε δολάρια και «ποντάρουν» σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικότερη θεωρείται η τακτική που ακολουθείται σε αντίθετους στοιχηματισμούς (spread trading), με πιο συνήθη τη λήψη θέσεων σε χρυσό-πετρέλαιο. Ο επενδυτής βγαίνει πωλητής (ή αγοραστής) στο ένα Συμβόλαιο και πωλητής (ή αγοραστής) στο «αντίθετο» Συμβόλαιο.
Πάντως πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν πως ούτε η Fed θα μπορέσει να υλοποιήσει τέταρτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε η Κίνα θα πετύχει να κρατήσει για πολύ σε χαμηλά επίπεδα το νόμισμά της. Γι' αυτό έχουν αρχίσει τη διαφοροποίησή τους στρεφόμενοι σε ομόλογα, με το γερμανικό να παραμένει πάντα υψηλά στις προτιμήσεις τους παρά τη χαμηλή του απόδοση λόγω της υπεραξίας που προσφέρει.
Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση της παγκόσμιας ζήτησης σε χαμηλά επίπεδα κράτησε σε αρνητικό έδαφος και τις αποδόσεις στη ναυτιλία. Ο δείκτης Baltic Dry (BDI) έχει υποχωρήσει στις 2.179 μονάδες, μετρώντας απώλειες 27,5% από την αρχή του έτους. Για τον BDI το ελάχιστο 52 εβδομάδων έχει διαμορφωθεί στις 1.700 και το μέγιστο στις 4.423 μονάδες, που πρακτικά αφήνει περιθώρια μικρής αντίδρασης στο επόμενο 3μηνο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Baltic Capasize (μεταφορικής δυνατότητας μεγαλύτερης των 80.000 dwt) που διαμορφώνεται στις 3.585 μονάδες (7,8% αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους). Τη μεγαλύτερη διόρθωση όμως σημειώνει με 42,2% ο δείκτης Baltic Supramax (>120.000 dwt), γεγονός που δείχνει τη μείωση της μεταφοράς υπερ-φορτίων αλλά και τη συγκέντρωση του κλάδου σε χέρια λιγότερων εφοπλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου