Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Σπάνιες γαίες: σε στρατηγική δύναμη αναγορεύεται η Κίνα

Κορυφαία σε παραγωγή και αποθέματα ελέγχει το εμπόριό τους
Είναι αρκετός καιρός τώρα που η Κίνα έχει αρχίσει να συγκροτεί στρατηγικά αποθέματα των 17 μεταλλικών ορυκτών που αποκαλούνται «σπάνια γη» τα οποία επειδή είναι απαραίτητα στην κατασκευή πολλών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, προσφέρουν στην Κίνα τη δυνατότητα να ελέγχει την τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς, αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα, οι αποθηκευτικές ικανότητες που δημιουργήθηκαν τελευταία στην Εσωτερική Μογγολία είναι μεγαλύτερες σε όγκο από το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών το 2010, που ανήλθαν σε 39.813 μετρικούς τόννους.
Η Κίνα εξασφαλίζει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής "σπάνιας γης" ενώ διαθέτει (2009) το 36% των παγκόσμιων αποθεμάτων της.
Με τις τιμές τους αυξημένες 130% κατά μέσον όρο πέρσι, εταιρείες όπως η Lynas της Αυστραλίας ή η Molycorp των ΗΠΑ αποφάσισαν να επεκταθούν στον τομέα αυτόν, αλλά η εκκίνηση ενός νέου ορυχείου μπορεί να χρειασθεί μια δεκαετία, με συνέπεια τα επόμενα χρόνια το κύριο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής να παραμείνει στα χέρια της Κίνας.
Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών.
Η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έθεσε 11 ορυχεία σπανίων γαιών υπό κρατικό έλεγχο, αφού αποφάσισε τον Δεκέμβριο να μειώσει κατά 35% τα ανώτατα όρια στις εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Επίσης, τον επόμενο Μάιο θα δημιουργηθεί συνεταιρισμός με τη συμμετοχή των 90 κυριότερων εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας σπανίων γαιών, ο οποίος μαζί με το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας , θα τεθεί επικεφαλής της αναδιοργάνωσης του τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Huaxia Shibao.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου