Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Έντυπη Έκδοση 

Η Κίνα μειώνει και τις εξαγωγές των σπανίων γαιών

Διεθνείς ανησυχίες προκαλεί η απόφαση του Πεκίνου να περικόψει κατά το ένα δέκατο και πάνω τις εξαγωγές σε ορυκτά σπανίων γαιών.
Χθεσινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι ναι μεν αυξήθηκε ο αριθμός των ανά τον κόσμο εταιρειών-εισαγωγέων, όμως περικόπτονται οι εξαγόμενες ποσότητες: υπολογίζονται συνολικά σε 14.446 τόνους ορυκτών σπανίων γαιών που θα εξαχθούν για λογαριασμό 31 εταιρειών, υπολογιζόμενη ποσότητα ελαττωμένη κατά 11,4% ως προς τους 16.304 τόνους που είχαν εξαχθεί για λογαριασμό 22 εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία του 2010.
Πρόκειται για 17 σπάνια στοιχεία (ίνδιο, δημήτριο, πρασεοδύμιο, προμήθιο, ευρώπιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο, τέρβιο, δυσπρόσιο, λανθάνιο, όλμιο, ύτριο, έρβιο, θούλιο, λουτέτσιο, υτέρβιο, σαμάριο) που αποτελούν υλικά ζωτικής σημασίας για την κατασκευή σχεδόν όλων των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η Κίνα καλύπτει περίπου το 97% της παγκόσμιας ζήτησης σε σπάνιες γαίες.
Η εξέλιξη θορυβεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, κύριο εισαγωγέα των συγκεκριμένων ορυκτών, αλλά και την Ιαπωνία. Η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένως ζητήσει τους τελευταίους μήνες από την κινεζική κυβέρνηση να μην περικοπούν οι εξαγωγές και τώρα επιφυλάσσεται να θέσει το θέμα ενώπιον της ειδικής επιτροπής διεθνών εμπορικών διενέξεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου