Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ντράγκι: Επιζήμια για όλους μια διάσπαση της ευρωζώνης

Η έξοδος από το ευρώ δεν θα βοηθούσε τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους αλλά ούτε τις χώρες που θα παρέμεναν σε αυτή, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

"Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση του νομίσματος θα προκαλούσε υψηλό πληθωρισμό, ενώ η χώρα θα έπρεπε τελικά να κάνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις αλλά από μία πολύ πιο αδύνατη θέση", επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ντράγκι: Επιζήμια για όλους μια διάσπαση της ευρωζώνης
Στην ερώτηση αν η αποχώρηση κάποιων χωρών θα ήταν καλύτερη για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι απάντησε: "Τότε, θα γινόταν μία ουσιαστική παραβίαση της υφιστάμενης συνθήκης. Και όταν κάποιος ξεκινά με αυτή, δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η κατάληξη". Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας--η οποία βγήκε το 1992 από το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών--ο κ. Ντράγκι παρατήρησε ότι η χώρα του κέρδισε με αυτή μία προσωρινή ανάσα για την οικονομία της, αλλά ως αντίτιμο κατέβαλε πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού, με το spread του δανεισμού της έναντι της Γερμανίας να φθάνει για τρία - τέσσερα χρόνια τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να αρχίσει γρήγορα η λειτουργία του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), καθώς η όποια καθυστέρηση οδηγεί σε αύξηση των πόρων που απαιτούνται για να σταθεροποιηθούν οι αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΤΧΣ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ώστε να το βοηθήσει στη λειτουργία του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κανονικά θα έπρεπε πρώτα να λειτουργήσει το ΕΤΧΣ, στη συνέχεια να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών (PSI). Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι δεν αμφισβήτησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε ύφεση της οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα έχει ως όφελος τη μείωση του κόστους δανεισμού. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου