Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ- ΜΑΧΗ ΕΚΔΟΤΩΝ CDS ENANTION ΚΑΤΟΧΩΝ CDS

Posted: Δεκεμβρίου 21, 2011 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  Ποιοι κρύβονται πίσω από τη σπέκουλα της χρεοκοπίας και γιατι το παιχνίδι δεν αφορά μικρομεσαίους παίκτες και hedge funds, αλλά τα πολύ μεγάλα ψάρια των αγορών.Του Αντώνη Τάντουλου
Αν μπορείς να αγοράσεις ένα ασφαλιστήριο πυρός για το σπίτι του διπλανού σου, το οποίο και θα πληρωθείς στην περίπτωση που καεί το σπίτι του, πόσο πιθανό είναι να σκεφτείς να βάλεις εσύ φωτιά προκειμένου να κερδοσκοπήσεις;  Με αυτή τη ρητορική ερώτηση απαντάται ίσως το γιατί έχει πιάσει τόσο μεγάλη πρεμούρα ορισμένους γνωστούς-αγνώστους επενδυτικούς πόλους, και τα εντεταλμένα παπαγαλάκια τους, να χρεοκοπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα την Ελλάδα.
Διότι, πολύ απλά, όσοι έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους CDS (Credit Default Swaps) επί των ελληνικών ομολόγων που λήγουν σύντομα -αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, όπου λήγουν παλαιότερες ομολογιακές εκδόσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ ομόλογα άλλων 6 δισ. ευρώ λήγουν μέσα στον Αύγουστο- έχουν κάθε λόγο να θέλουν να “σκάσει” η Ελλάδα. Ειδικότερα, αν ένας επενδυτής έχει αγοράσει CDS χωρίς να έχει σκοπό να αντισταθμίσει τον κίνδυνο της θέσης του σε ομόλογα (hedging), δηλαδή, κατά τη διεθνή ορολογία, το ποντάρισμα είναι naked (γυμνό) και δεν καταφέρει να απαλλαγεί από αυτά μέχρι τη λήξη τους που είναι ταυτόχρονη με την πληρωμή των ομολόγων, τότε τα CDS “σκάνε στα χέρια του”.
Οσον αφορά τώρα τους επενδυτές που όντως έχουν θέσεις σε ομόλογα, αυτοί εκ των προτέρων γνωρίζουν πως θυσιάζουν υπό μια έννοια ένα ποσό προκειμένου να έχουν διασφαλιστεί έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας.Δύο αντίρροπες δυνάμεις
Στην ουσία του θέματος, τώρα, αυτό που θεωρητικά σίγουρα μπορεί να ισχύει είναι πως σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν και συγκρούονται συνεχώς δυο ισχυρότατες αντίρροπες δυνάμεις. Στη μια πλευρά βρίσκονται οι εκδότες των CDS, δηλαδή οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που δημιουργούν και εκδίδουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και έχουν υποχρέωση να καλύψουν την απαίτηση αν δεν πληρωθούν οι ομολογίες που αντιπροσωπεύουν.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι σημερινοί κάτοχοι των CDS, που, όπως προαναφέρθηκε, βλέπουν πως όσο δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα και έρχονται πιο κοντά οι ημερομηνίες λήξεως των CDC τόσο δυσκολεύονται να τα πουλήσουν και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να πάρουν τη ζημιά. Οποιος λοιπόν μας πει ποιοι είναι αυτή τη στιγμή οι κάτοχοι μεγάλων naked θέσεων στα ελληνικά CDS που λήγουν σύντομα και κυρίως μέσα στη χρονιά, αυτομάτως θα μας έχει δείξει ποιοι είναι και εκείνοι που χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μας ωθήσουν στη χρεοκοπία.
Τόσο απλά, με την επισήμανση όμως πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν οι κάτοχοι, δεδομένου ότι η δευτερογενής αγορά CDS είναι πολυδιασπασμένη και σε πολλές των περιπτώσεων οι αγοροπωλησίες γίνονται χέρι με χέρι. Συνεπώς υπάρχουν και στεγανά και πολλές άτυπες παράλληλες αγορές, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν στοιχεία.Κρύβονται μεγάλα ψάρια…Οσο δύσκολο είναι όμως να βρούμε τους τελικούς επενδυτές, άλλο τόσο εύκολο είναι να εντοπίσουμε τα μέσα που χρησιμοποιούν για τη σπέκουλα της χρεοκοπίας. Εγκυρα κατά τα άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, “γκουρού” των αγορών, αναλυτές και κορυφαίοι επενδυτές με φήμη κερδοσκόπου, επίσημα τμήματα ανάλυσης επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης, ακόμα και ολόκληρες χώρες που τρέμουν για την εμπλοκή των δικών τους τραπεζών. Οπως επίσης και εγχώριοι “μαϊντανοί”, που ακόμα και όταν λένε δημόσια πως τάσσονται κατά της χρεοκοπίας, από τα λεγόμενά τους και τις λύσεις που προτείνουν επί της ουσίας παροτρύνουν το default ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.
Και εύκολα καταλαβαίνουμε πως για να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός, πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν βρίσκονται μικρομεσαίοι παίκτες και hedge funds, αλλά πολύ μεγάλα ψάρια. Μεγαλύτερα δεν γίνεται…
  • Το σκληρό παιχνίδι κερδοσκοπίας με τα CDs και τα ψέμματα του Παπακωνσταντίνου πως θα το… σταματήσει!!!
Για να δούμε τι γίνεται στην αγορά ομολόγων. Κάποιος αγοράζει ένα ομόλογο 1.000.000€. Για να είναι καλυμμένος ο επενδυτής σε περίπτωση χρεοκοπίας αγοράζει και ασφάλιστρο για το ομόλογο, το λεγόμενο CDS, του οποίου η αξία διαμορφώνεται ανάλογα με το spread.
Μέχρι εδώ καλά. Όμως CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αποζημιώνονται όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ασφάλιστρο CDS!!!
Έτσι λοιπόν όταν πριν από λίγες μέρες τα spreads άγγιξαν τις 1400 μονάδες και η κρίση άρχισε να φαίνεται ότι αγγίζει κι άλλες χώρες τα τηλέφωνα άναψαν. Ομπάμα, Τρισέ κλπ πίεσαν τη Μέρκελ να δράσει γρήγορα και ξαφνικά τα 30δις έγιναν 120δις!
Για το ομόλογο λοιπόν του 1.000.000€ η αξία του CDS διαμόρφωνεται στις 100.000€ και με τη διαδικασία της μόχλευσης ο επενδυτής δεσμεύει μόνο 10.000€ αν το spread είναι στις 1000 μονάδες.
Μπορείτε λοιπον κ. υπουργέ των Οικονομικών να μου εξηγήσετε πως είναι δυνατόν να πείσετε μια αγορά που επενδύοντας 10.000€ κερδίζει 1.000.000€ με επιχειρήματα σαν τα δικά σας; Φανταστείτε πόσα τέτοια ασφάλιστρα έχουν πουληθεί. Οι τράπεζες δε χάνουν μόνο 300δις. που είναι το χρέος μας αλλά πολλά περισσότερα αφού CDS έχουν αγοράσει πολλοί περισσότεροι. Όλοι αυτοί
ελπίζουν στο να χρεοκοπήσουμε και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό.
Ο επενδυτής λοιπόν υψηλού ρίσκου επενδύει 10.000€ και σε περίπτωση χρεοκοπίας κερδίζει 1.000.000€. Εάν δεν χρεοκοπήσουμε τότε χάνει 100.000€.
Η τράπεζα ή η ασφαλιστική που εκδίδει το ασφάλιστρο αντιθέτως σε περίπτωση που χρεοκοπήσουμε χάνει 1.000.000€ ενώ αν δεν χρεοκοπήσουμε κερδίζει 100.000€. Επομένως οι τράπεζες δε θέλουν να χρεοκοπήσουμε.
Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής να επαναλάβω ότι CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασφαλίστρων οι αποζημιώσεις που θα έπρεπε υποχρεωτικά να αποδοθούν υπολογίζονται σε κάποια τρις!!!
Το πακέτο λοιπόν είναι ένα πακέτο διάσωσης όχι της ελληνικής οικονομίας αλλά ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ευρωζώνης και ίσως και έξω από αυτή. Αν βάλουμε λοιπόν μέσα σε αυτό τον εφιάλτη και τις άλλες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία, φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής!
Μετά απ’ όλα αυτά και το πακέτο (ταφόπλακα) των 110δις πιστεύετε ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και θα επανέλθουμε σε δανεισμό με φυσιολογικό επιτόκιο; ΟΧΙ.
Αμέσως όταν άρχισαν να διαρρέουν τα σχέδια διάσωσης και η αύξηση του πακέτου από τα 45δις σε 120δις όλοι μα όλοι (F.T., Ρουμπινι, κ.α.) άρχισαν να προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί άραγε; Μα φυσικά επειδή τα CDS αποζημιώνουν και σε αυτή την περίπτωση!
Μέχρι στιγμής μόνο λόγια από όλες τις πλευρές ακούμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα γίνει καμία αναδιάρθρωση. Με 450 δισ. χρέος και με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4% είναι δυνατόν να μη γίνει;
κ πρωθυπουργέ και υπουργέ των οικονομικών δεν είσασταν απλά λίγοι αφού δεν κατάλαβετε ότι οι άλλοι έχουν το πρόβλημα και όχι εμείς αλλά είσαστε και ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Υποθηκεύσατε το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες όχι για να σώσετε την ελληνική οικονομία αλλά για να διασώσετε τους άλλους.
Φαντάζομαι ότι πήρατε τα συγχαρητήριά σας από τον Ομπάμα και τη Μέρκελ και από όλους εμάς να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε αυτό που σας αξίζει…

πηγή :  skoyrasnet.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου