Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πότε λήγουν ελληνικά CDS; ~ Αναμένεται να οργιάσει η κερδοσκοπία

Σε ρυθμιστικό παράγοντα για την προσπάθεια της Ελλάδος να αναδιαρθρώσει μέσω επιμήκυνσης το χρέος της και να αποφύγει την χρεοκοπία θα αποδειχθούν τα Credit Default Swaps.
Τα CDS είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου παράγωγο προϊόν δηλαδή το οποίο το αγοράζει ένας επενδυτής ώστε να προστατευθεί από το ρίσκο χώρας.
Η συνολική τους αγορά αντιστοιχεί σε 30 τρισ δολάρια όταν η συνολική αγορά παραγώγων αντιστοιχεί σε 450 τρισ δολάρια.
Τα CDS παρ΄ ότι δημιουργήθηκαν από την J P Morgan…
 αποτελούν ένα σχετικά νέο προιόν και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στην περίπτωση της Exxon με την υπόθεση Exxon Βαλντεζ το 1994.
Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 1,285 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 1285 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 12,85%.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια συστηματοποιημένη πίεση στο ελληνικό χρέος απόρροια μιας αρκετά σημαντικής παραμέτρου.
Λήγουν CDS από τις 16 Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου περίπου 1,2 με 1,5 δις δολάρια όπερ σημαίνει ότι αν μέχρι τότε δεν υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη θα υποχρεωθούν είτε να κλείσουν θέσεις είτε να ανανεώσουν πληρώνοντας σε τρέχουσες τιμές τα hedge funds και γενικώς τα χαρτοφυλάκια που έχουν ακολουθήσει ακραίες κερδοσκοπικές τακτικές. Αυτό το χρονικό διάστημα ίσως συμβούν πολλά που απαιτούν τεράστια προσοχή από τους εμπλεκόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 3 ειδών κατέχοντες CDS.
H πρώτη κατηγορία είναι μια τράπεζα ένας θεσμικός επενδυτής που κατέχει ελληνικό χρέος αλλά έχει αγοράσει και CDS για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας που στην Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματικά επικίνδυνα επίπεδα. Με βάση πληροφορίες το 40% των CDS ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όσοι κατέχουν CDS αλλά πούλησαν τα ομόλογα που κατά βάση είχαν δανειστεί και αυτοί είναι εκτεθειμένοι και από την πλευρά των CDS και από την πλευρά των ομολόγων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το 30% των CDS.
Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται όσοι κατέχουν μόνο CDS naked CDS τα γυμνά CDS δηλαδή αγοράστηκε το παράγωγο χωρίς ομόλογο.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 30% των CDS.
Τα CDS είναι μια κλειστή αγορά που δεν έχουν πρόσβαση προφανώς τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι περισσότεροι επενδυτές ή τράπεζες.
Πρωτίστως πόσα είναι τα CDS και ποιοι είναι οι κάτοχοι τους;
Με βάση εκτιμήσεις και μόνο τα ελληνικά CDS κινούνται περί τα 6,5 δις δολάρια. Τα CDS ως παράγωγο προϊόν είναι αποτιμημένο σε δολάριο. Σε ευρώ είναι περίπου 4,5 δις ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με σημερινές τιμές η αξία των CDS διαμορφώνεται στα 6,5 δις δολάρια. Το μέσο κόστος των CDS κατ΄ εκτίμηση εκτιμάται στις 800 μονάδες βάσης από 1285 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο.
Τι σημαίνει θέσεις 6,5 δις δολάρια σε CDS σε τρέχουσες τιμές ότι η αξία των ομολόγων που αντιστοιχούν στα CDS είναι 35 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι για κάθε 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος το ασφάλιστρο για αντιστάθμιση κινδύνου στο ρίσκο χώρας είναι 1,285 εκατ δολάρια αφού το τρέχον CDS 1285 μονάδες βάσης.
Με βάση το μέσο κόστος των 800 μονάδων βάσης CDS προκύπτει ότι το ασφαλισμένο χρέος είναι περίπου 55 δις ευρώ (αποτιμημένο με όρους ευρώ αντί δολαρίου που είναι και το ορθό)
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι σε σύνολο 340 με 345 δις ευρώ ομολόγων που είναι το συνολικό χρέος που έχει εκδώσει η χώρα με σημερινές τιμές περίπου 300 με 310 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων είναι ανασφάλιστα δηλαδή δεν φέρουν μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνων CDS και μόνο 35 δις ευρώ είναι ασφαλισμένα. Π.χ. Οι ελληνικές τράπεζες με 55 δις ευρώ δεν έχουν CDS. H EKT με 46 δις ευρώ δεν έχει CDS. Τα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης δεν έχουν CDS όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα CDS τα κατέχουν ορισμένα hedge funds αμερικάνικα, αμερικανικές επενδυτικές και ορισμένες ευρωπαϊκές οι οποίες άρχισαν να αγοράζουν CDS με στόχο να προστατευθούν από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Από τα στοιχεία που παραθέτουμε προκύπτει ότι 35 δις ευρώ ελληνικού χρέους είναι ασφαλισμένα φέρουν μηχανισμό αντιστάθμισης.
Όμως τα CDS είναι δύο κατηγοριών τα CDS που συνδέονται με το ομόλογο για το οποίο αγοράστηκαν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου και τα naked CDS τα γυμνά CDS τα οποία ενώ αγοράστηκαν δεν υπάρχει το συνδεδεμένο με αυτά ομόλογα καθώς πωλήθηκε ή απλά ποτέ δεν αγοράστηκε.
Η Ελλάδα αν αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τον κρίσιμο ρόλο των CDS στα ομόλογα.
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι θα ωφεληθούν αν η χώρα προχωρήσει σε default σε χρεοκοπία;
Γιατί όσοι κατέχουν naked CDS πιέζουν για γρήγορη αναδιάρθρωση; Λήγουν τα CDS και πιέζονται;
Οι κρίσιμες απαντήσεις:
Τα CDS είναι καλυμμένα ή γυμνά δηλαδή έχουν από πίσω ομόλογο ή απλά δεν υπάρχει από πίσω ομόλογο συνδεδεμένο.
Όσοι αγόρασαν CDS έχοντας ομόλογα δεν είναι απόλυτα διακριτό αν θέλουν την χρεοκοπία της χώρας.
Σίγουρα θέλουν την χρεοκοπία της χώρας όσοι έχουν τα naked CDS.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Τα CDS είναι όπως το ασφάλιστρο ενός αυτοκινήτου.
Έχεις αγοράσει ένα αυτοκίνητο 10.000 ευρώ και πληρώνεις ασφάλεια 500 ευρώ τον χρόνο.
Το ζητούμενο είναι κρατάς το αυτοκίνητο και πληρώνεις κανονικά την ασφάλεια σου ή το τρακάρεις ή δηλώνεις ότι στο έκλεψαν για να πάρεις πίσω από την ασφάλεια όλη την εμπορική αξία του αυτοκινήτου;
Το παράδειγμα αυτό είναι απλουστευμένο αλλά καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Τι συμφέρει για κάποιον που έχει CDS;
Αν η Ελλάδα ανακοινώσει 10ετή επιμήκυνση τι συμφέρει σε ένα κάτοχο ομολόγων να την αποδεχθεί ή να πιέσει για χρεοκοπία ώστε να πληρωθεί το CDS που αντιστοιχεί στην αξία του ομολόγου με haircut 40%;
Δηλαδή μια τράπεζα με θέση 1 δις ευρώ θα πάρει αν πληρωθούν τα CDS 600 εκατ ευρώ από τα CDS.
Μια μεγάλη τράπεζα όμως και ειδικά Ευρωπαϊκή προφανώς και δεν θα επιδιώξει την χρεοκοπία της Ελλάδος για προφανείς και μη λόγους.
Όμως ο θεσμικός το hedge fund που κατέχει naked CDS έχει κάθε συμφέρον να χρεοκοπήσει η χώρα καθώς έχει ασφαλίσει ομόλογα που δεν κατέχει άρα θα πάρει το 60% της αξίας των ομολόγων που αντιστοιχούν στα CDS. Τα ομόλογα όμως δεν τα κατέχει άρα το κέρδος είναι εντυπωσιακό.
Έτσι εξηγείται γιατί περίεργα hedge funds ζητούν την άμεση αναδιάρθρωση χρέους.
Ποιος θα πληρώσει τα CDS αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;
Το ερώτημα αυτό είναι εξίσου χρήσιμο και κρίσιμο. Τα CDS τα πληρώνει ο πωλητής στο νέο αγοραστή.
Αν το Α hedge fund έχει πωλήσει ελληνικά CDS στο Β hedge funds τότε το CDS θα πληρωθεί από το Α fund στο Β fund.
Άρα δεν συμφέρει όλα τα hedge funds να χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Μια άλλα η παράμετρος σημαντική είναι ότι υπάρχουν πολλά funds τα οποία δανείστηκαν ομόλογα τα οποία και εν συνεχεία πούλησαν και θα υποχρεωθούν να κλείσουν θέσεις. Οι εκδότες των CDS κάποιοι εξ αυτών δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Οι παλαιοί κάτοχοι CDS δεν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί αυτή την περίοδο η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Ξεπερνώντας την γενεσιουργό αιτία που ίσως να είναι η ανεπίσημη διερεύνηση του θέματος από την Ελλάδα, εξέλιξη που διέρρευσε στις αγορές προκαλώντας τον πρόσφατο πανικό στα ομόλογα θα εστιαστούμε στον χρόνο λήξης των CDS.
Τα CDS θεωρητικά έχουν ημερομηνία λήξεως συνήθως είναι ετήσια ή 2 ή 5 ετών ή μικρότερων διαστημάτων π.χ. λίγων μηνών 3 ή 6 μηνών, συνήθως όμως 1 έτους.
Όταν λήγει ένα CDS ή θα ανανεωθεί και αν έχει αυξηθεί η αξία του σε μονάδες βάσης, ο κάτοχος θα καταβάλλει την διαφορά μεταξύ της αρχικής τιμής και της νέας τιμής ή θα τα πωλήσει ή θα κλείσει την θέση χάνοντας το ασφάλιστρο.
Μεταξύ 16 Μαΐου και τέλη Ιουλίου λήγουν περίπου 1,2 με 1,5 δις δολάρια σε CDS
Είστε κάτοχοι ελληνικών CDS; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση που έχετε ποντάρει στην χρεοκοπία της χώρας μας….
 Οι μάσκες ας πέσουν Έλληνες και νεοέλληνες. Πολλοί έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος έχουν αγοράσει ελληνικά CDS τα Credit Default Swaps.
Λάβαμε ένα πολύ ενδιαφέρον email Έλληνας μας ρωτούσε πως θα πληρωθεί τα CDS που έχει αποκτήσει με αρχικώς επενδεδυμένο κεφάλαιο 800 χιλ δολάρια.
(Πιστεύουμε ότι ο κάτοχος των CDS γνωρίζει ακριβώς την διαδικασία αλλά μας δίδετε η ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτό το φλέγον θέμα).
Με βάση το ερώτημα αυτό θα δώσουμε κάποιες γενικές και ειδικές πληροφορίες.
Με βάση πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1 δις από τα 5,5 με 6 δις δολάρια που είναι η συνολική έκθεση στα ελληνικά CDS τα κατέχουν έλληνες.
Από αυτά τα CDS που είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας αποτελούν παράγωγο προϊόν που δημιουργήθηκε από την J P Morgan με στόχο να προστατεύσει του δανειστές εταιριών και χωρών.
Το CDS είναι ένα παράγωγο προϊόν που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου καλώς υπάρχει ως κερδοσκοπικό εργαλείο κατά χωρών και κοινωνιών κακώς υπάρχει θα προσθέσουμε.
Το ερώτημα όμως είναι απλό.
Όλοι μιλούν για την χρεοκοπία της χώρας για το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αν θα πάρουμε νέα βοήθεια.
Αποφασίσαμε λοιπόν από την στιγμή που κάθε μέρα αναφερόμαστε σε αυτά τα θέματα να γράψουμε και για τους κατόχους των CDS.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αξιολογηθεί είναι πότε λήγουν τα CDS καθώς άλλο είναι να λήγουν σε 20 μέρες και άλλο σε 6 μήνες.
Με βάση ενδείξεις Ιούνιο έως τα τέλη Ιουλίου λήγουν πάνω από 1,5 δις δολάρια θέσεις σε CDS και προφανώς μερικά εξ αυτών θα τα κατέχουν Έλληνες.
Άρα το πρώτο πράγμα που ανησυχεί τον κάτοχο των CDS είναι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα στον χρονικό ορίζοντα έως την λήξη των CDS.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός π.χ. και έχετε επενδύσει 800 χιλ δολάρια ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας τότε απλά ή τα χάνετε όλα ή ανανεώνετε για άλλους 3 ή 6 μήνες.
Όσων τα CDS λήγουν σε 3 ή 6 μήνες από τώρα ακόμη έχουν δρόμο και χρόνο.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός λοιπόν οι κάτοχοι των CDS εφόσον έχουν αποφασίσει να μην τα ανανεώσουν τα χάνουν όλα.
Πόνταραν και έχασαν.
Αν υπάρξει όμως εκτροπή και χρεοκοπία της χώρας τότε εσείς που ποντάρατε στην χρεοκοπία της χώρας μας πρέπει να γνωρίζετε τα εξής.
Αν το rollover των ομολόγων οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός τότε οι διεθνείς οίκοι θα έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα σε selective default σε ιδιότυπη χρεοκοπία.
Οι οίκοι τον Ιούλιο θα αξιολογήσουν αν η Ελλάδα πρέπει να υποβαθμιστεί σε selective default δηλαδή σε ιδιότυπη χρεοκοπία ή όχι.
Αν αυτό συμβεί δηλαδή και υπάρξει ιδιότυπη χρεοκοπία τότε η η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) θα επικυρώσει την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος και εν συνεχεία θα διακανονίσει την πληρωμή των CDS.
Πως πληρώνονται τα CDS;
Τα CDS πληρώνονται από τον προτελευταίο κάτοχο και από τους εκδότες.
Κοινώς αν κάποιος έχει αγοράσει από την HSBC ή την BofΑ ή την Goldman Sachs θα τα πληρωθεί από αυτούς.
Το κρισιμότερο ερώτημα είναι πόσα λαμβάνει κανείς και πότε;
Ο επενδυτής μας που έχει λοιπόν αγοράσει από την Α ή Β τράπεζα τα CDS θα ζητήσει να την πληρώσει.
Ο επενδυτής μας που έχει τοποθετήσει 800 χιλ δολάρια θα πάρει κατά προσέγγιση 4 με 4,4 εκατ δολάρια σε σημερινές τιμές.
Προφανώς όχι ευκαταφρόνητο ποσό.
Την ηθική διάσταση του θέματος δεν θα την εξετάσουμε σε αυτή την φάση αν δηλαδή είναι πρέπον να ποντάρουμε στην χρεοκοπία της χώρας αλλά σίγουρα οι κάτοχοι των CDS θα επιτύχουν υπερκέρδη αν του βγει.
Γενικές και χρήσιμες πληροφορίες
To κερδοσκοπικό παιχνίδι πλέον βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο οι κάτοχοι των CDS των credit default swaps περιμένουν να υλοποιηθεί το σχέδιο που ενορχήστρωσαν πριν 15 μήνες να επενδύσουν 5,5 δις δολάρια και να λάβουν 25 με 30 δις δολάρια. Τα CDS είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου παράγωγο προϊόν δηλαδή το οποίο το αγοράζει ένας επενδυτής ώστε να προστατευθεί από το ρίσκο χώρας.
Η συνολική τους αγορά αντιστοιχεί σε 30 τρισ δολάρια όταν η συνολική αγορά παραγώγων αντιστοιχεί σε 450 τρισ δολάρια.
Τα CDS παρ΄ ότι δημιουργήθηκαν από την J P Morgan αποτελούν ένα σχετικά νέο προιόν και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στην περίπτωση της Exxon με την υπόθεση Exxon Βαλντεζ το 1994.
Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2000 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 20%.
Λήγουν CDS από τις 16 Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου περίπου 1,5 δις δολάρια όπερ σημαίνει ότι αν μέχρι τότε δεν υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη θα υποχρεωθούν είτε να κλείσουν θέσεις είτε να ανανεώσουν πληρώνοντας σε τρέχουσες τιμές τα hedge funds και γενικώς τα χαρτοφυλάκια που έχουν ακολουθήσει ακραίες κερδοσκοπικές τακτικές. Αυτό το χρονικό διάστημα ίσως συμβούν πολλά που απαιτούν τεράστια προσοχή από τους εμπλεκόμενους.
Τα CDS είναι μια κλειστή αγορά που δεν έχουν πρόσβαση προφανώς τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι περισσότεροι επενδυτές ή τράπεζες. Ωστόσο μπορούν να αγοράσουν και φυσικά πρόσωπα αρκεί να έχουν τις κατάλληλες…γνωριμίες.
Τι συμφέρει για κάποιον που έχει CDS;
Αν η Ελλάδα ανακοινώσει 7ετή επιμήκυνση τι συμφέρει σε ένα κάτοχο ομολόγων να την αποδεχθεί ή να πιέσει για χρεοκοπία ώστε να πληρωθεί το CDS που αντιστοιχεί στην αξία του ομολόγου με haircut 40%;
Δηλαδή μια τράπεζα με θέση 1 δις ευρώ θα πάρει αν πληρωθούν τα CDS 600 εκατ ευρώ από τα CDS.
Μια μεγάλη τράπεζα όμως και ειδικά Ευρωπαϊκή προφανώς και δεν θα επιδιώξει την χρεοκοπία της Ελλάδος για προφανείς και μη λόγους.
Όμως ο θεσμικός το hedge fund που κατέχει naked CDS έχει κάθε συμφέρον να χρεοκοπήσει η χώρα καθώς έχει ασφαλίσει ομόλογα που δεν κατέχει άρα θα πάρει το 60% της αξίας των ομολόγων που αντιστοιχούν στα CDS. Τα ομόλογα όμως δεν τα κατέχει άρα το κέρδος είναι εντυπωσιακό.
Έτσι εξηγείται γιατί περίεργα hedge funds ζητούν την άμεση αναδιάρθρωση χρέους.
Ποιος θα πληρώσει τα CDS αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;
Το ερώτημα αυτό είναι εξίσου χρήσιμο και κρίσιμο. Τα CDS τα πληρώνει ο πωλητής στο νέο αγοραστή ή οι εκδότες.
Αν το Α hedge fund έχει πωλήσει ελληνικά CDS στο Β hedge funds τότε το CDS θα πληρωθεί από το Α fund στο Β fund.
Άρα δεν συμφέρει όλα τα hedge funds να χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Μια άλλα η παράμετρος σημαντική είναι ότι υπάρχουν πολλά funds τα οποία δανείστηκαν ομόλογα τα οποία και εν συνεχεία πούλησαν και θα υποχρεωθούν να κλείσουν θέσεις. Οι εκδότες των CDS κάποιοι εξ αυτών δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Π.χ. ορισμένες αμερικανικές τράπεζες δεν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Οι παλαιοί κάτοχοι CDS δεν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί αυτή την περίοδο η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Ξεπερνώντας την γενεσιουργό αιτία που ίσως να είναι η ανεπίσημη διερεύνηση του θέματος από την Ελλάδα, εξέλιξη που διέρρευσε στις αγορές προκαλώντας τον πρόσφατο πανικό στα ομόλογα θα εστιαστούμε στον χρόνο λήξης των CDS.
Τα CDS θεωρητικά έχουν ημερομηνία λήξεως συνήθως είναι ετήσια ή 2 ή 5 ετών ή μικρότερων διαστημάτων π.χ. λίγων μηνών 3 ή 6 μηνών, συνήθως όμως 1 έτους.
Όταν λήγει ένα CDS ή θα ανανεωθεί και αν έχει αυξηθεί η αξία του σε μονάδες βάσης, ο κάτοχος θα καταβάλλει την διαφορά μεταξύ της αρχικής τιμής και της νέας τιμής ή θα τα πωλήσει ή θα κλείσει την θέση χάνοντας το ασφάλιστρο.
Υποσημείωση
Η έννοια της ηθικής στο κέρδος κατά την άποψη μου δεν είναι συμβατή. Γενικώς το κέρδος δεν έχει ηθική.
Όταν σορτάρει κανείς μια μετοχή σε τι πιστεύει στην διάλυση της εταιρίας που έχει τοποθετηθεί.
Όταν άπληστα επιτύγχανε αποδόσεις 100% στα παλιά τα χρόνια αυτό διαπνεόταν από ηθική;
Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα ας πάψουν.
Όμως για λόγους αρχής και όχι ηθικής θα πούμε τα χρήματα που βγαίνουν εις βάρος της χώρας και της κοινωνίας δεν είναι επιτρεπτά και τουλάχιστον τα καταδικάζουμε.
Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας…
πηγή :  krasodad.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου