Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης από μια «ελληνική έξοδο» από το ευρώ

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Διαξιφισμοί μεταξύ Κλάας Κνοτ και Χορστ Ζιχόφερ

Τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης από μια «ελληνική έξοδο» από το ευρώ
Τα ξίφη τους σχετικά με το αν μια «ελληνική έξοδος» προκαλέσει τη διάλυση της Ευρωζώνης διασταυρώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ δήλωσε από τη μία ότι η αναγκαστική αποβολή μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε κατάρρευση του κοινού νομισματικού χώρου. «Εάν καταστήσουμε δυνατή μια μη εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης προς το ευρώ», τόνισε προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να συνεχίσουν με άλλες χώρες.
Πάντως, το μέλος της ΕΚΤ προέβη στην εκτίμηση ότι το κοινό νόμισμα καθαυτό θα επιβίωνε της κατάρρευσης της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ευρώ συνδέθηκαν τόσο στενά μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του ευρώ.
Από την άλλη, ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ενωσης (CSU), διαφώνησε ευθέως με τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ «αν αποτύχει το ευρώ, τότε η Ευρώπη αποτυγχάνει». «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός Ευρωζώνης, π.χ. η Βρετανία», υπογράμμισε σχετικά.
Ο ίδιος, επικαλούμενος το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, σε ερώτηση τι μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Αθήνας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι «οι παρενέργειες σε αυτήν την υποθετική περίπτωση δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί. Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη».
Επανέλαβε, εξάλλου, την κομματική θέση των τελευταίων μηνών, ότι δηλαδή στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου