Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

«Τό Καστελλόριζο δέν ἔχει ΑΟΖ»

Μινώταυροςon 8 Ιανουαρίου 2012.
Last revised by: Μινώταυρος on 9 Ιανουαρίου 2012.

ΑΟΖ, τό Καστελλόριζο, θά εἶχε ἄν τό ἤθελε καί ἡ ἑλληνική πλευρά. Ἐφ΄ὅσον δέν ἀνακηρύσσει Ἀποκλειστική Οἰκονομική Ζώνη, λογικό εἶναι ὅσοι ἔχουν συμφέροντα νά ἐκμεταλλευθοῦν τήν ἀτολμία ἤ τήν περίεργη ἐως σκοτεινή ὑπόθεσι τῆς ὁλιγωρίας σέ αὐτό τό θέμα, τῶν ἑλληνικῶν κυβερνήσεων, ἡ ὁποία ἀγγίζει, ἄν δέν τά ξεπερνᾶ, τά ὅρια τῆς προδοσίας.
Τί περιμένουν; Νά μᾶς ἐπιτρέψουν οἱ Τοῦρκοι νά διεκδικήσουμε τά συμφέροντά μας;
Ἡ ἑπομένη χώρα πού ἀμφισβητεῖ τά δικαιώματα τῆς Ἑλλάδος, εἶναι ἡ Αἴγυπτος. Σέ αὐτό, βεβαίως, συνέβαλε καί ἡ Τουρκία καί πολύ καλῶς ἔπραξε.
Κατά τά ἄλλα, οἱ ἑλληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν τήν πολιτική τοῦ ῥαγιαδισμοῦ, ἔναντι τῆς Τουρκίας (καί ὄχι μόνο).
Μινώταυρος
Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει ΑΟΖ είχε  ως αποτέλεσμα σήμερα η Αίγυπτος να υιοθετήσει τις θέσεις της Τουρκίας στο ότι το Καστελόριζο δεν συνιστά ΑΟΖ για την Ελλάδα!
Έτσι η ακατανόητη καθυστέρηση εκ μέρους της Ελλάδας να χαράξει τη δική της ΑΟΖ, χάραξη η οποία προβλέπεται βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία μάλιστα συνυπέγραψε και το 1995, μας βάζει σε νέες περιπέτειες με την Αίγυπτο αυτή τη φορά, περιπέτειες με ανυπολόγιστες συνέπειες στο εθνικό μας ενεργειακό κεφάλαιο.
Η πρόσφατη επιβεβαίωση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη της Αιγύπτου, η οποία μέσω του υπουργού Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ εξέρφρασε την επιθυμία της να διαπραγματευτεί με την Κύπρο και την Τουρκία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Αν Μεσόγειο, εξαιρώντας την Ελλάδα από αυτή την διαδικασία.
Οπως δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός «τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα» και συμπληρωσε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή».
Με τον τρόπο αυτό οι Αιγύπτιοι φαίνονται να υιοθετούν την θέση των Τούρκων ότι το Καστελόριζο δεν συμβάλει στην διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ. Και αυτό διότι αν τελικά οι Αιγύπτιοι αποδέχονταν ότι το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ τότε υα έχαναν ένα σημαντικό μέρος απο την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου.
Η πλήρης επήρειά του ελληνικού νησιού δημιουργεί κοινό όριο της ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως επιδιώκει η Αγκυρα και φαίνεται να αποδέχεται ο Αιγύπτιος υπουργός, η Αίγυπτος αποκτά σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκία, με την Ελλάδα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ που θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει.
Εκτιμάται ότι στην διαμόρφωση αυτής της θέσης συμμετείχε ενεργά ο υπουργός Εξωτερικών της φίλης και συμμάχου Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, η κυβέρνησης της οποίας δεν χάνει ευκαιρία να κάνει ότι είναι δυνατό που θα αποστερήσει απο τον ελληνικό λαό την δυνατότητα να ανακάμψει οικονομικά.
Κατα τα άλλα οι εθιμοτυπικές επισκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται κανονικά και οι εκφράσεις αβροφροσύνης απο τους ίδιους ανθρώπους που υπονομεύουν το μέλλον των Ελλήνων συνεχίζονται με την δικιά μας ανοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου