Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Die Welt: «Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα» Τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενω άλλες εφημερίδες εκφράζουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί για την κατάσταση της Ελλάδας.

ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Die Welt: «Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα»
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Die Welt παραθέτει «τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα», επιχειρώντας κάποιες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Σενάριο ένα: Η Αθήνα θα λάβει περισσότερη βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Αρχικά κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο. Όταν αποφασίστηκε πέρυσι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συμφώνησαν με το ΔΝΤ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην παροχή γιγάντιας βοήθειας (…). Στο μεταξύ είναι σαφές ότι δεν επαρκεί. Όποιος δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Αθήνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη χώρα μεγαλύτερη βοήθεια».
Σενάριο δεύτερο: Η παραίτηση των τραπεζών από μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα. «Στο μεταξύ», γράφει η εφημερίδα, «συζητείται ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαχθούν με τα παλιά στην περίπτωση διαγραφής χρέους, θα μπορούσαν να πάρουν χαμηλότερα επιτόκια. Από τη μία πλευρά αυτό θα βοηθούσε οικονομικά την Αθήνα. Το πρόβλημα θα ήταν μόνο το εξής: Τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν όχι σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά το βρετανικό δίκαιο. Βάσει αυτού του δικαίου θα ήταν σχεδόν απίθανο ένα νέο κούρεμα χρέους αργότερα».
Σενάριο τρίτο: Το ενδεχόμενο να βοηθήσουν την Ελλάδα από κοινού οι φορολογούμενοι και οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτού του σενρίου η Die Welt παρατηρεί: «Θα μπορούσαν οι πολιτικοί να προσπαθήσουν να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων μετά κόπου από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ένα άλλο κομμάτι θα μπορούσε να έρθει από τις τράπεζες. Στο τέλος θα έδιναν και οι δυο πλευρές κάτι, με την ελπίδα πως αυτό το πρόσθετο κεφάλαιο θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα για τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να θεωρείται ότι έχει σωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη».
Σενάριο τέταρτο: «Αρκετά πια» γράφει η εφημερίδα. «Αν η Αθήνα δεν πάρει κι άλλα χρήματα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία». Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχολιάζει: «Είναι εφιάλτης. Η καγκελάριος το φοβάται από την αρχή. Και παρόλα αυτά γίνεται ολοένα πιθανότερο. Επειδή το ΔΝΤ αρνείται να δώσει νέα δάνεια υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι και οι Γερμανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν να δώσουν έστω μία ακόμη φορά χρήματα στην Αθήνα. Εντελώς συνειδητά στέλνει η ΕΕ τη χώρα στη χρεοκοπία. (…) Μετά την αρχική σύγχυση, η χώρα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για το πόσα από τα χρέη της θα αποπληρώσει κάθε φορά. Η Αθήνα βρίσκεται εκτός ευρώ».
«Ακόμη πιο ακριβή η διάσωση της Ελλάδας»«Ο χρόνος πιέζει: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αβέβαιο», σχολιάζει η Berliner Morgenpost. «Ο χρόνος στον αγώνα της Ελλάδας για ένα κούρεμα τελειώνει. Παρά τις εδώ και μήνες συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ακόμη παραμένουν, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), άλυτα κάποια κεντρικά σημεία». Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα, όπου μετά από συνάντησή του με το Λουκά Παπαδήμο δήλωσε ότι «τα χρονικά περιθώρια για μία συμφωνία στενεύουν».
«Η διάσωση των Ελλήνων γίνεται ακόμη ακριβότερη», τιτλοφορείται δημοσίευμα της Bild, η οποία υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το δράμα του χρέους της και τα κράτη της ευρωζώνης απειλούνται με επιβάρυνση δισεκατομμυρίων».
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για πιθανή αποτυχία του συμφωνηθέντος τον περασμένο Οκτώβρη κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως παρατηρεί, «πολλές τράπεζες δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Για αυτόν το λόγο θα μπορούσε το σχεδιαζόμενο, νέο πακέτο βοήθειας για τους Έλληνες ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ, να μην επαρκεί».

1 σχόλιο:

  1. Η εξέλιξη του ελληνικού χρέους μου θύμησε την περίπτωση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς. Με την εκδήλωση μιας φωτιάς μπορείς να τη σβύσεις με ένα ποτήρι νερό, στο πέντε λέπτα χρειάζεσαι ένα κουβά κ.ο.κ. Και στην περίπτωση μαςεφόσον είχαν ληφθεί τολμηρά μέτρα, από την αρχή, και όταν λέω μέτρα εννοώ πολιτικά μέτρα θα πρόβλημα θα είχε λυθεί από το καλοκαίρι του 2010, αν όχι νωρίτερα. Αλλά μικροψυχίες και σαράφικες-ραντέρικες σκοπιμότητες μας έχουν φέρει στο σήμερα όπου η φωτιά καίει τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή