Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στο μικροσκόπιο Μέρκελ - Λαγκάρντ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους | διεθνη | ethnos.gr

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η πορεία της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς, Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μικροσκόπιο Μέρκελ - Λαγκάρντ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε -μία ακόμη- αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε προς την ελληνική πλευρά σαφές ότι η καταβολή της επόμενης δόσης στη χώρα θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Τόνισε δε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να γίνει σύντομα για να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της λογικής.
«Πρέπει να δούμε πρόοδο όσον αφορά την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ και πρόσθεσε πως έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδική περίπτωση
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, ωστόσο επανέλαβε την πάγια θέση της ότι παραμένει μια «ειδική περίπτωση».
Με άλλα λόγια η καγκελάριος ζήτησε χθες από την Αθήνα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ίδιας και του Νικολά Σαρκοζί είναι να μη χρειαστεί να αποχωρήσει καμία χώρα από το ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, από την πλευρά του, και ο Γάλλος πρόεδρος. «Η ανάλυσή μας για την Ελλάδα είναι η ίδια. Διαπραγματευτήκαμε κάποια στιγμή ένα PSI, είπαμε ότι το PSI θα εφαρμοζόταν μόνο για την Ελλάδα. Πρέπει τώρα, οι φίλοι μας οι Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και μαζί με το ΔΝΤ να εφαρμόσουμε ό,τι προβλέφθηκε στη συμφωνία των Βρυξελλών» τόνισε ο κ. Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου