Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Μιλιέτ: Σχέδιο αναγνώρισης των κατεχομένων της Κύπρου

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012 19:08
Σχέδιο τριών φάσεων για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου, κι αν δεν τα καταφέρει, για προσάρτηση, θα θέσει σε εφαρμογή η τουρκική πλευρά, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».
Οι φάσεις του σχεδίου είναι η ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, άνοιγμα των Βαροσίων, μετονομασία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκοκυπριακό Κράτος» για διεθνή αναγνώριση και αν δεν στεφθούν με επιτυχία οι κινήσεις αυτές, προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.
Η «Μιλιέτ» γράφει ότι «η μετονομασία θα γίνει σύμφωνα με τον όρο Τουρκοκυπριακό Κράτος που αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν». Τονίζει επίσης ότι τα κατεχόμενα «από το 2004 εκπροσωπούνται ως Τουρκοκυπριακό Κράτος στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης» και υποστηρίζεται πως με τη κίνηση αυτή, οι 57 χώρες μέλη του οργανισμού, θα αναγνωρίσουν το «Τουρκοκυπριακό Κράτος».
Σύμφωνα με τον «ανώτερο αξιωματούχο» τον οποίο επικαλείται η «Μιλιέτ», «φαίνεται πως εξαιτίας του ότι οι Ελληνοκύπριοι αποφεύγουν τη λύση, δεν θα υπάρξει κάποια πρόοδος εντός του 2012», ενώ «με την Ελληνοκυπριακή προεδρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου, θα διακοπούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι «μετά την ημερομηνία αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο».
Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι από την πρώτη Ιουλίου η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει διπλωματική επίθεση και υπογραμμίζει πως η διεθνής αναγνώριση των κατεχομένων ως ΤΔΒΚ, «εμποδίζεται με αποφάσεις του ΟΗΕ».
«Εάν το όνομα είναι το Τουρκοκυπριακό Κράτος, κανείς δεν μπορεί να πει όχι στο αίτημα περί αναγνώρισης. Υπάρχει μία συμπάθεια προς το όνομα αυτό. Εξ'άλλου υπάρχει εκπροσώπηση με το όνομα αυτό στον Οργανισμό ισλαμικής Διάσκεψης» λέει ο αξιωματούχος και αναφέρει ότι «το αίτημα για αναγνώριση δεν θα σημαίνει αντιπαράθεση με τον κόσμο. Οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν να αναγνωριστεί το Τουρκοκυπριακό Κράτος, το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και όχι της ΤΔΒΚ. Οι αποφάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αλλά είναι βήματα που θα γίνουν και έχουν συζητηθεί στο άξονα Αγκυρας Λευκωσίας».
Κανένα σχόλιο από τον τούρκο Πρόεδρο Α. Γκιούλ
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες που μιλάνε για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για το Κυπριακό, αν δεν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τη λύση μέχρι την 1η Ιουλίου.
«Είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων να έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν ες αεί», περιορίστηκε να πει ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η 1η Ιουλίου δεν αποτελεί προθεσμία για λύση»
«Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου, ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για εφαρμογή σχεδίου Β’ από την Αγκυρα.
Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού, ενώ και ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έχει στείλει πολλάκις το μήνυμα ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.
Το σχέδιο Β', που διαφημίζει η Αγκυρα, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Προσέθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το τί λέει και το τί κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο.
Για τα περί διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και σε αυτό το θέμα ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι διεθνείς.
«’ρα, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου