Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Oλική επιστροφή της Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο με εγκατάσταση μόνιμης αεροναυτικής δύναμης - Λόγιος Ερμής

Mόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εφεξής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Είναι η πρώτη μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στην Μεσόγειο μετά τον "Ψυχρό Πόλεμο" και φαίνεται ότι η περιοχή αποκτά κρίσιμο ρόλο στην σχεδίαση της ρωσικής στρατηγικής "προκεχωρημένης άμυνας", αλλά και προστασίας των συμφερόντων της: Πρώτον σε ότι αφορά την Μέση Ανατολή, όπου η Συρία έχει αναδειχθεί σε κομβικό σημείο της ρωσικής στρατηγικής και δεύτερον σε ότι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Α.Μεσογείου, την Ελλάδα και την Τουρκία

«Ελήφθη η απόφαση για μόνιμη παρουσία των πλοίων του Ναυτικού της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων Smetlivy, κλάσης Kashin, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται ήδη στην περιοχή (ήδη την ύπαρξή του την είχανε ενημερωθεί οι αναγνώστες του defencenet.gr σε σχετικό δημοσίευμα πριν από δύο εβδομάδας) και ότι τον Μάιο θα αντικατασταθεί από ένα ή περισσότερα σύγχρονα σκάφη, αφού το Smetlivy είναι πλοίο ναυπήγησης της δεκαετίας του '70.

Ήδη στην περιοχή περιπολεί ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo το οποίο παρακολούθησε και την τριμερή άσκηση Noble Dina 12, ενώ στον άμεσο προγραμματισμό της Μόσχας είναι η μόνιμη εγκατάσταση ενός επιθετικού πυρηνικού υποβρυχίου, ενώ εξετάζεται και η αποστολή τουλάχιστον ενός λόχου Ρώσων πεζοναυτών σε περιπολία στην περιοχή. Επίσης ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασία θα επιχειρούν από συριακά αεροδρόμια σε περιπολίες μακράς ακτίνας στην περιοχή από τις συριακές ακτές μέχρι την Κρήτη.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία καθώς και την επάνδρωση από Ρώσους "συμβούλους" των συστοιχιών S-300PMU2 και των βλημάτων cruise εδάφους-επιφανείας, Yakhont, μπορούμε να μιλάμε για "ολική επιστροφή της Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο".

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η μόνιμη εγκατάσταση ρωσικής ναυτικής δύναμης στην Α.Μεσόγειο, αλλάζει πολλά από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και για την Ελλάδα, όπου πλέον μεγάλο μέρος του οικονομικού της μέλλοντος εξαρτάται από αυτή την περιοχή...
 
Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου