Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Αν και έλαιο ... δεν βοήθησε


Για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι το κράτος  απουσιάζει ή κατά μια πιο ήπια εκδοχή, τους δημόσιους λειτουργούς του διέπει αβελτηρία, κατά συρροή και εξακολούθηση.

Εκτιμώ ότι εφόσον υπήρχε η προϋπόθεση τα τιμολόγια να συνοδεύονται από τα αναγκαία και ικανά πιστοποιητικά των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, και εν προκειμένω του Γενικού Χημείου του κράτους της Ουκρανίας, τότε ο κολασμός θα ήταν άμεσος και σε κρατικό επίπεδο, εφόσον πράγματι το ηλιέλαιο ήταν νοθευμένο.

Είναι τόσο δύσκολο να υιοθετηθεί μια τέτοια υποχρεωτική διαδικασία από την ΕΕ; Ή αυτό θα εμποδίσει τη διακίνηση νοθευμένων ή επικίνδυνων προϊόντων, όπως αυτό συνεχώς συμβαίνει με τα εκ Κίνας προϊόντα;

ΣΓΣ

 

Νέο σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο

Παραφινέλαιο σε ηλιέλαια με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SΑΝΟLΑ» σε συσκευασίες του ενός λίτρου βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ. Στις 20 Μαϊου στην εταιρεία «ΚΟΡΕ ΑΕ» είχαν βρεθεί 25,5 τόνοι του ουκρανικού ηλιελαίου

 

Σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο, το οποίο πέντε μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΦΕΤ περί δέσμευσης και κατάσχεσης όλων των επίμαχων παρτίδων που είχαν επιμολυνθεί με ορυκτέλαιο, βρέθηκε τελικά να κυκλοφορεί στην αγορά...

Χθες ο ΕΦΕΤ με λειψή ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι «διαπίστωσε την ύπαρξη παραφινελαίου σε ηλιέλαια. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο σε συσκευασίες του ενός λίτρου με αριθμό παρτίδας LA220408 1 01 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 23.09.2009.

Ως παραγωγός εταιρεία αναφέρεται η ΚΟΡΕ Α.Ε. (Αιγαία 64, θέση Κόντι, Κορωπί), ενώ διακινήθηκε από υποκατάστημα της επιχείρησης ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ».

Στην ανακοίνωση, όμως, δεν αναφέρονται πόσες ποσότητες είναι αυτές, αν είναι ουκρανικής προέλευσης, πότε βρέθηκαν, πότε έγινε η δειγματοληψία καθώς και πότε βγήκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.

Πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - καθώς ο πρόεδρος του Φορέα Α. Ζαμπέλας και ο αντιπρόεδρος Σπ. Ραμαντάνης ήταν χθες άφαντοι - επιβεβαιώνουν την ουκρανική προέλευσή του και μάλιστα πρόκειται για επιμολυσμένες παρτίδες οι οποίες είχαν εισαχθεί στη χώρα μας. Μάλιστα στις 20 Μαΐου ο ίδιος ο κ. Ζαμπέλας είχε κάνει γνωστό ότι βρέθηκαν στην εταιρεία «ΚΟΡΕ» 25,5 τόνοι ουκρανικού ηλιελαίου πιθανόν επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο.

Ανακοίνωση

Ο ΕΦΕΤ σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση και απόσυρση της επίμαχης παρτίδας, ενώ για το θέμα ενημερώθηκαν και έδωσαν εντολές για δημοσιοποίηση του γεγονότος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή, Γ. Οικονόμου, αλλά και για την επιβολή κυρώσεων σε όποια από τις δύο επιχειρήσεις έχει την ευθύνη για τη διακίνηση του προϊόντος, το οποίο έπρεπε να έχει καταστραφεί πριν από πέντε μήνες.

Με ανακοίνωσή της και η αλυσίδα «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ» καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποσότητες που διακινήθηκαν ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 λίτρα. Τα 110 λίτρα ήταν εκείνα που μαζεύτηκαν από τα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας και γύρω στα 200 είναι εκείνα που πουλήθηκαν. Παραμένει, όμως, άγνωστο αν επίμαχες ποσότητες υπάρχουν και στις εγκαταστάσεις της παραγωγού εταιρείας «ΚΟΡΕ».

Ο εντοπισμός των ποσοτήτων αυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Φορέα Α. Ζαμπέλα στις 11 Ιουνίου ότι «όλες οι παρτίδες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης οι επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο έχουν δεσμευτεί και είναι σε διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής», προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την ευθύνη που βαραίνει τον πρόεδρο για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΕΤ αλλά κυρίως για την ασφάλεια των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά:

1. Εποπτεύθηκαν οι διαδικασίες κατάσχεσης και καταστροφής από τον ΕΦΕΤ και τις υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές;

2. Τόσο η συγκεκριμένη ποσότητα που βρέθηκε χθες, όσο και οι υπόλοιπες παρτίδες -οι υποτιθέμενες καθαρές- που επανατοποθετήθηκαν στην αγορά ελέγχθηκαν αν συνοδεύονται από πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους;

3. Πόσο επαρκείς είναι οι έλεγχοι από τη στιγμή που πέντε μήνες μετά κυκλοφορούν ανενόχλητα παρτίδες επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο;

4. Γιατί δεν επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του Φορέα πέντε μήνες μετά κυρώσεις στις εταιρείες που διακίνησαν το ουκρανικό ηλιέλαιο;

5. Γιατί η διοίκηση του ΕΦΕΤ δεν βγήκε να ενημερώσει χθες τους δημοσιογράφους;

 

Χρήστος Κολώνας

ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου