Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ενεργειακκό ... συνέχεια

ΔΕΗ: Επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 07:00

Μιχάλης Καϊταντζίδης, 

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1587757

Μονάδες ανανεώσιμων πηγών, ισχύος περίπου 50 μεγαβάτ, θα προστεθούν στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, κατά τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιο Γκαρή, ο οποίος παρουσίασε τις προοπτικές της εταιρείας, οι επενδύσεις που προγραμματίζει φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ για την επόμενη 6ετία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας να κατακτήσει μερίδιο 20% της αγοράς, παραμένει εφικτός, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάκης Αθανασόπουλος, η ενίσχυση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για τη μητρική ΔΕΗ, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο πιο προκλητικός στόχος και το πιο δυνατό της όχημα για τη μετάβαση στη ΔΕΗ του Μέλλοντος και στην Πράσινη Ενέργεια.

Ενα από τα σημαντικότερα έργα που προωθεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αφορά στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη. Ηδη η εταιρεία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης των 2 διαγωνισμών, η οποία αφορά τη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκων σταθμών ισχύος 11 MW και 39 ΜW αντιστοίχως. Οπως δε τόνισε ο κ. Γκαρής, ο ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009.

Σήμερα η ΔΕΗ έχει σε λειτουργία μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 105 μεγαβάτ. Επίσης, κατασκευάζει μονάδες συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ, ενώ σε περισσότερο αρχικές φάσεις βρίσκονται επενδύσεις συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ. 

Πάντως ο κ. Γκαρής επεσήμανε τις δυσκολίες που προκύπτουν στην υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων της έλλειψης ακριβούς χωροταξικού σχεδιασμού και των ελλείψεων σε δίκτυα. 

Οπως δε τόνισε, με το ισχύον πλαίσιο, όλες οι αιτήσεις, ασχέτως του μεγέθους της επένδυσης, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δηλαδή μία αίτηση για μονάδα των 100 μεγαβάτ, θα πρέπει να αναμένει τη σειρά προτεραιότητας για να εξεταστεί, έστω και αν όλες οι προηγούμενες αιτήσεις, αφορούν επενδύσεις του 1 μεγαβάτ. Αυτό το καθεστώς θα πρέπει να τροποποιηθεί τόνισε ο ίδιος, αν θέλουμε να δούμε να προχωρούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές.

Χωρίς στρατηγικό επενδυτή

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Οπως δε είπε, η εταιρεία προχωρά σε συνεργασίες με άλλες εταιρείες, (EdF, S&B και άλλες) κατά περίπτωση και για συγκεκριμένα έργα. Οσο για τη συνεργασία με τη γερμανική RWE στις ανανεώσιμες πηγές, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Τέλος στα έργα που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από την εταιρεία το διάστημα 2007- 08, περιλαμβάνονται: Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Βορεινού, ισχύος 4,1 MW, Ελεούσας, ισχύος 6,6 MW, Γιτάνης, ισχύος 4,2 MW, Αγίας Βαρβάρας, ισχύος 0,9 MW και Σμοκόβου, ισχύος 10,4 MW. Αιολικό Πάρκο Ξηρολίμνης ΙΙΙ, ισχύος 3,0 MW.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ 

Μήπως γι' αυτό διώξαμε τον Ισπανό επενδυτή;

ΣΓΣ

Εξαγορά της Dong Energy από τον Ομιλο Μυτιληναίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 07:00

URL: http://beta.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1587750

Ολοκληρώθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου αντί του ποσού των 27,386 εκατ. ευρώ η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Dong Energy AS στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνητικού πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών των αιολικών εταιρειών Energy E2 Αιολική Α.Ε. και Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας ΑΕ (πρώην Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ).

Τα νέα αιολικά πάρκα του Ομίλου Μυτιληναίου, από την εξαγορά της Dong Energy AS, θα εισφερθούν στην Endesa Hellas, στο πλαίσιο της εκεί συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών assets του ομίλου.

Η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε από την 100% θυγατρική της Μυτιληναίος, Μοβάλ γενική εμπορική βιομηχανική μεταλλευτική ΑΕ. Το τίμημα της εξαγοράς αφενός για το 100% των μετοχών της Energy E2 Αιολική Α.Ε. ανήλθε στο ποσό των 13.186.350 ευρώ και αφετέρου για το 100% των μετοχών της Energy E2 Αιολικά Πάρκα Καρυστίας ΑΕ ανήλθε στο ποσό των 14.200.180 ευρώ. 

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών assets του ομίλου στην Endesa Hellas, κοινή εταιρεία με την ισπανική Endesa, και τα ανωτέρω πάρκα θα εισφερθούν στο υπάρχον σχήμα του τομέα ενέργειας.

Εκτιμήσεις για το εννεάμηνο 2008

Εν τω μεταξύ με θετικά σχόλια παρά την κάμψη της κερδοφορίας υποδέχτηκαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το εννεάμηνο του 2008, αναφέροντας ως αιτίες επηρεασμού των αποτελεσμάτων την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, τα υψηλό κόστος καυσίμων και τις δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου που, όπως αναφέρουν, «επηρέασαν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου». 

Οι αναλυτές μάλιστα εκφράζουν και αισιοδοξία δεδομένης της πορείας και των επιδόσεων, αλλά και των προοπτικών της Μέτκα και του τομέα ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο αδύναμο δολάριο και στις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει η EFG Eurobank Sec. την εικόνα του εννεαμήνου και αναμένει βελτίωση το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω του χαμηλότερου κόστους καυσίμων και των μεταφορικών, του ισχυρότερου δολαρίου και της πορείας της Μέτκα.

Αναμενόμενα τα χαρακτηρίζει και η Alpha Finance, τονίζοντας, πάντως, την αισιοδοξία της για το 2009 και το 2010 λόγω ισχυροποίησης του δολαρίου, προοπτικών της Μέτκα και τιμών πετρελαίου, ενώ στις δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου, στην καθυστέρηση της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής και στην κακή απόδοση της ΕΛΒΟ αποδίδει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, αν και τα χαρακτηρίζει ανώτερα των προσδοκιών της.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ομίλου η HSBC, αποδίδοντας την εξέλιξη στη δραστηριότητα μετάλλου και εξόρυξης η οποία επηρέασε παρά την επίδοση της Μέτκα, ενώ η National - P&K θεωρεί ότι τα μεγέθη της Μέτκα ήταν ισχυρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου