Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...

Έλαβα τις ακόλουθες δυο επιστολές που λόγω του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητάς τους τις αναδημοσιεύω.

ΣΓΣ

Επιστολή πολιτευτού Οικονόμου και απάντηση Σ. Δανάλη

Αγαπητέ κε Οικονόμου έλαβα σε email το άρθρο σας στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και με κατέπληξε με όσα γράφεται, σαν να είσαστε από άλλο πλανήτη. Όλα όσα προτείνεται είναι ανεδαφικά και επικίνδυνα κα καταστρεπτικά για την εθνική οικονομία.

Κατ’ αρχήν το κράτος δεν χαρίζει στις τράπεζες αλλά τις δανείζει και με καλό επιτόκιο. Τα λογιστικό χρήμα που δίνει στις τράπεζες θα το πάρει από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, εάν χρειασθεί ρευστό πάλι θα δανεισθεί από αυτήν. Το κράτος δεν έχει φράγκο και είναι καταχρεωμένο. Δανείζει φερέγγυους χρεώστες από τους οποίους δεν θα χάσει ούτε δεκάρα, και το κάνει αυτό για να εξασφαλίσει αυξημένη ρευστότητα στην οικονομία για να αποφύγει την ύφεση στην οικονομία.

Η κακοδιαχείριση των πόρων έχει να κάνει με τον σπάταλο δημόσιο τομέα ο οποίος δεν είναι δημιούργημα μόνο της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, και με όσα προτείνετε παρακάτω, εάν εφαρμοσθούν σίγουρα θα αυξηθεί.

Προτείνετε να στηρίξετε τα δημόσια νοσοκομεία, θα έπρεπε να προτείνετε να οργανωθούν, να δουλεύουν παραγωγικά και να κάνουν ισολογισμούς που δεν κάνουν. Έχετε κάνει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. Ακούγεται για μεγάλο δημόσιο Νοσοκομείο ότι πηγαίνουν φορτηγά γεμάτα φάρμακα κάνουν ότι δήθεν τα παραλαμβάνουν και φεύγουν όπως ήλθαν. Θα κάνετε πολλά μικρά δημόσια έργα για να βγάζουν οι δήμαρχοι μεγαλύτερες προμήθειες από αυτές που ήδη βγάζουν κάνοντας άχρηστα έργα. Να εξοφλήσουμε τα φαρμακεία, δεν γνωρίζεται τίποτε για το όργιο των φαρμάκων μεταξύ γιατρών και ιατρικών επισκεπτών, από τα πολλά φάρμακα δεν λιώνουν οι πεθαμένοι και έχουμε πρόβλημα και στα νεκροταφεία. Να μειώσουμε τον ΦΠΑ στο 16%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα γιγαντωθεί και μαζί με αυτό και το δημόσιο χρέος, θα μας διώξουν από το Ευρώ του κου Τρισέ και τότε θα χρεοκοπήσουμε σαν την Αργεντινή το 1992, και θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Για  ποια εκποίηση δημόσιας περιουσίας μιλάτε, για την Ολυμπιακή στην οποία πληρώνουμε χρυσά τα ελλείμματα της, τέτοια περιουσιακά στοιχεία να μας λείπουν .Εάν είσαστε ιδιώτης και είχατε μια τέτοια επιχείρηση τι θα κάνατε. Θα είσαστε στη φυλακή από τα χρέη, και η επιχείρηση θα είχε κλείσει. Ελληνική εκδοχή του Σκανδιναβικού μοντέλου είναι αυτή στην οποία το δημόσιο «φυτεύει ρόδο και βγαίνει αγκάθι» και την έχει εφαρμόσει πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ .Το Σκανδιναβικό μοντέλο στην Ελλάδα φαντάζει νεοφιλελεύθερο, έχετε μελετήσει γιατί η Σουηδία κατάργησε τα δημόσια σχολεία και επιδοτεί τους γονείς να διαλέγουν όποιο σχολείο θέλουν ?..      

Σ. ΔΑΝΑΛΗΣ

ΤΑ 28 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

Πολιτικό Γραφείο Παντελή Οικονόμου

Τα 28 δισ. ευρώ και πως να τα αξιοποιήσουμε

 6/11/2008

Σας στέλνουμε άρθρο που συνυπέγραψε ο Παντελής Οικονόμου με τους Δημήτρη  Βερβεσσό, Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, Σπύρο Παπασπύρο και Παύλο Τουμανίδη και δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρειάστηκαν λίγες μόνον ημέρες για να αποδειχθεί ότι, εάν υπάρχει διάθεση, λεφτά βρίσκονται. Όπως επίσης ότι, τα περί μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010, ίσχυαν, μέχρι προ λίγων ωρών ακόμα, μόνον ως πρόσχημα για την απόρριψη, όχι απλώς δίκαιων, αλλά πιεστικών όσο και ώριμων, λαϊκών αιτημάτων. Αν όμως πρόκειται για την διατήρηση των υψηλών περιθωρίων κέρδους τραπεζών; Χωρίς δεύτερη σκέψη. Άμεση αποδοχή! Ποιος άραγε θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Υπουργοί, διοικητές κεντρικών τραπεζών και ποικιλώνυμοι δημοσιολογούντες να κόπτονται για την διάσωση του «υπαρκτού καπιταλισμού». Αυτού που κατέρρευσε από μόνος του. (Ο  «υπαρκτός  σοσιαλισμός» τουλάχιστον υπέκυψε σε αναμέτρηση με τους απέναντι και τις δικές του αντιφάσεις.)

Φυσικά η απόρριψη του ψευδεπίγραφου σχεδίου νόμου για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς  χρηματοπιστωτικής κρίσης» είναι υποχρεωτική. Όχι λόγω πολιτικής αντίθεσης μόνον. Αλλά και προκειμένου να διασωθεί ότι απέμεινε από το φύλλο συκής μιας δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτής η οποία υπαγορεύει ισότητα και η διαρκής και όλο και πιο έντονη κραυγαλέα παραβίαση της οδηγεί σε κοινωνική διάλυση. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Εκ του πονηρού συνήθως. Από τους αμετανόητους εξολοθρευτές οι οποίοι, αντί να ζητήσουν συγνώμη και να αποχωρήσουν, επιμένουν να μας σώσουν. Και να μας ανακρίνουν (με ποια νομιμοποίηση άραγε;) αν έχουμε πρόταση.

«Δηλαδή να μην τα δανειστούμε τα λεφτά;» το πρώτο ερώτημα. «Ασφαλώς ναι» η  απάντησή μας. «Και να μην τα διοχετεύσουμε στην αγορά;». «Ασφαλώς ναι.

 Αμέσως και  χωρίς να επιβαρύνονται με αχρείαστα επιτόκια» η απάντησή μας. «Πως;» θα  επιμένουν οι αμετανόητοι. «Με ένα μικρό μέρος τους (αρκεί, είναι βέβαιον)  για την χρηματοδότηση  της λαϊκής στέγης και των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω δημόσιων και  κοινωνικών φορέων.» «Και με την κακοδιαχείριση των πόρων τι θα γίνει;» ξανά  οι  αδιόρθωτοι. «Πάντως τρις Ευρω που χάσατε εσείς και οι δικοί σας σε όλο το  κόσμο δεν μπορεί να χαθούν» η απάντησή μας.

Και εδώ τα ερωτήματα μάλλον τελειώνουν (και τα ψέματα μαζί τους). Με τα περισσότερα λεφτά από τα 28 δις Ευρω να περισσεύουν, θα κάναμε πολλά. Θα στηρίζαμε τα δημόσια  νοσοκομεία, ώστε να εξοφλήσουν χρέη τους. Μικρά δημόσια έργα που έχουν σταματήσει από μη εκπλήρωση υποχρεώσεων του δημοσίου, έχοντας οδηγήσει την κατασκευή, την οικοδομή, συνεπώς και δεκάδες σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους στον αφανισμό. Εξοφλώντας χρέη προς φαρμακεία. Επαναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της Πρόνοιας η οποία έχει διακοπεί. Ενισχύοντας το Ταμείο για την Φτώχεια με πρόσθετους πόρους. Μειώνοντας τον ΦΠΑ από 19% στο 16% μέσα σε μια πενταετία. Αν δεν είναι όλα αυτά μέτρα για «την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας;» (για να  χρησιμοποιήσουμε τον δικό τους όρο) τότε ποια είναι;

Αλλά τα ελλείμματα, εάν κάποιον ενδιαφέρουν πραγματικά, αυτός είμαστε εμείς. Γι ' αυτόν ακριβώς το λόγο, το μεγάλο μέρος από τα 28 δις Ευρω θα κατευθύνονταν στην χρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων επενδύσεων. Με σκοπό η αύξηση του ΑΕΠ να μειώσει το έλλειμμα ως ποσοστό επ' αυτού. Θα σταματούσαμε αμέσως την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραγωγικής βάσης. Οι ήπιες μορφές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι συγκοινωνίες με πρώτες τις αεροπορικές (να καταβληθεί, επί τέλους, το μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής επί παραδείγματι) είναι ορισμένα από τα πεδία, στα οποία ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας οφείλουν να «ανοίξουν το  παιχνίδι». Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Για να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος παράγοντας, ώστε να αυξηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος. Για να υπάρξει επιστροφή στην πραγματική παραγωγή. Αυτό δεν είναι άλλωστε - προσαρμοσμένο στα καθ' ημάς φυσικά – το σκανδιναυικό μοντέλο; Το πιο ανθεκτικό, από κάθε άποψη, και στην τωρινή κρίση; Χωρίς την «στήριξη» οποιουδήποτε κύριου Τρισέ και του νομίσματός του.

Τι λείπει σήμερα για να γίνουν αυτά πραγματικότητα; Μα οι πολιτικές προϋποθέσεις, εκ των ουκ άνευ. Το πολιτικό προσωπικό που πίστεψε και προώθησε το Μάαστριχτ, την ονομαστική σύγκλιση και το Σύμφωνο Σταθερότητας να πάει σπίτι του. Να αποκτήσουμε εκπροσώπηση η οποία, στις 7 Νοεμβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης, θα ενημέρωνε για την ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής στην πατρίδα μας. Και θα προωθούσε την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για όλες τις χώρες της ζώνης του Ευρώ. Μόνο που, για να σταματήσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Η πιο υποψιασμένη στάση και συμπεριφορά του λαϊκού παράγοντα. Ανοίγοντας για συζήτηση το μεγάλο ανοιχτό  θέμα της Παιδείας. Σε πρώτη ευκαιρία.

Δημήτρης Βερβεσσός Αντιπρόεδρος Δκηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Παντελής Οικονόμου Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Παπαγιαννόπουλος Συντονιστής Χώρου Επαφής Αρχιτέκτων-Συγγραφέας

Σπύρος Παπασπύρος Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Παύλος Τουμανίδης Μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ

Παντελής Οικονόμου, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 Βουκουρεστίου 40, 10673 Αθήνα.

 Τηλέφωνο: 210 3634156-7

 Fax: 210 3601610

 * Αυτό το μήνυμα πληρεί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί  διαφημιστικών μηνυμάτων.

 * Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα-ευκρινώς-  και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα   διαγραφής. (Directiva  2002/31/CE του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 * Παρακαλούμε δεχθείτε τις απολογίες μας για την ενόχληση που πιθανόν να σας  προκαλέσαμε. Για να διαγραφεί η διεύθυνσή σας πατήστε εδώ.

 -Παρακαλούμε μην απαντάτε σε αυτό το e-mail.

 -Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, με e-mail,  χρησιμοποιήστε την  διεύθυνση: support [at] poikonomou [dot] gr

 -Εαν θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω, πατήστε εδώ -Εαν θέλετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παντελή Οικονόμου, πατήστε  εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου