Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Η παντοδύναμη φύση

«Σφουγγάρι» ρύπων
Επιφανειακά πετρώματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως απορροφητήρες CO2

07/11/08 17:35

Ουάσινγκτον

Μια πιθανή λύση -ακόμα και για την Ελλάδα- στο πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης έρχεται από μια απρόσμενη πηγή: ένα πέτρωμα που έχει την ικανότητα να απορροφά απρόσμενα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, o συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται κυρίως στο Ομάν στην Αραβική χερσόνησο, αποτελείται από περιδοτίτη και, όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

O γεωλόγος Πίτερ Κέλεμεν και ο γεωμηχικός Γιούεργκ Μάτερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η φυσική αυτή διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά ένα εκατομμύριο φορές (ανοίγοντας τρύπες στο πέτρωμα και διοχετεύοντας CO2 διαλυμένο σε θερμό νερό).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο 10.000 - 100.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Αν η διαδικασία ενισχυθεί τεχνητά, οι βράχοι του Ομάν θα μπορούσαν να απορροφούν ετησίως μέχρι και 4 δισ. τόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο μανδύα της Γης, το στρώμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Συχνά όμως το πέτρωμα ανεβαίνει μέχρι την επιφάνεια λόγω γεωλογικών ανακατατάξεω.

Περιδοτίτης υπάρχει και στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Καλιφόρνια σε μικρότερες ποσότητες. 

Οι επιστήμονες του Κολούμπια έχουν ήδη αποκτήσει μια αρχική πατέντα για την τεχνική τους, αλλά παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα πριν η τεχνολογία τους χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Πάντως θεωρούν ότι η απορρόφηση διοξειδίου από τους βράχους είναι ασφαλέστερη και φθηνότερη μέθοδος από άλλες τεχνολογίες κατακράτησης του άνθρακα, τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες εκείνες που διαθέτουν ή βρίσκονται κοντά σε τέτοια πετρώματα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια μελετούν επίσης ένα άλλο πέτρωμα στην Ισλανδία, τον ηφαιστειακό βασάλτη, που επίσης δείχνει πολλά υποσχόμενος για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με την Reykjavik Energy και τα πανεπιστήμια της Ισλανδίας και της Τουλούζης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου