Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Ωσπότε παληκάρια ....

O politis-gr πάντα καλά ενημερωμένος και με τη γνωστή του ευθυκρισία προσπαθεί να μας ανοίξει τα μάτια.
ΣΓΣ


Σάββατο, 3 Ιανουάριος 2009
Μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Επανειλημμένα έχω τονίσει ότι οφείλουμε ως συνειδητοποιημένοι και ελεύθεροι Έλληνες πολίτες ,να έχουμε την διορατικότητα να ξεχωρίζουμε από το … «πανέρι», τις πληροφορίες που θα αποτελέσουν την γνώση.

Αυτά τα κομμάτια του πάζλ που θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση και την ολοκλήρωση της γεωπολιτικής εικόνας .

Αυτό φυσικά προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, ευθυκρισία και ιδεολογική ευρύτητα.

Ας πάμε στο παζλ που … «τρέχει» στο γεωπολιτικό παιχνίδι και που αφορά την χώρα μας. Ας προσπαθήσουμε να συνθέσουμε κάποια κομμάτια που θα μας αποκαλύψουν ένα μέρος της εικόνας.

Το πρώτο κομμάτι του παζλ ,σας το είχα ήδη «προσφέρει» όταν στην ανάρτηση μου στις 17 Δεκεμβρίου με τίτλο «Κάτι ετοιμάζουν» (εδώ), ανέφερα τις ανησυχίες μου για την διαφαινόμενη ..τάση με αφορμή ένα ..μικρό περιστατικό.

Σας παρέθεσα δε τις πληροφορίες ότι : «Κύκλοι ξένης πρεσβείας εικάζουν ότι το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν εκβιαστικές τουρκικές ενέργειες τόσο στον Αιγαιωτικό χώρο όσο και στον Κυπριακό, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τους κλιμακούμενους εσωτερικούς …… αντιπερισπασμούς, προάγοντας καταστάσεις τετελεσμένων».

Τις προηγούμενες ημέρες της ανάρτησης εκείνης ,εκτός από τα πρωτοφανή επεισόδια που υποκινούντο από φορείς της Αμερικανικής Κυβέρνησης ( που ελλοχεύουν στην Αθήνα και έχουν «φωτογραφηθεί» επισήμως, από δύο κόμματα της Ελληνικής Βουλής ), ξεσπά μια καταιγίδα δημοσιεύσεων για τις …παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για …. «Διαχρονική πολιτική και δικαστική ευθύνη στην αστυνομική βία και ατιμωρησία».

Κύριος ενορχηστρωτής το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ! Πλημμυρίζει το διαδίκτυο με τις ανακοινώσεις του . Τις βρίσκεις αναρτημένες παντού. Μέχρι και στο… Σ.ΑΤ.Τ.Ε (Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί-Τρανσέξουαλ Ελλάδας). Ο λόγος προφανής ! Μόνο κάποιος που δεν διαθέτει (ή δεν θέλει να …διαθέτει) τις προϋποθέσεις που ανέφερα στην αρχή , αδυνατεί να διαπιστώσει τις …. «συμπτώσεις».

Την ίδια ώρα ενορχηστρωμένες παραβιάσεις , όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αλλά του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη , καταλήγουν σε εμπλοκές με τα αντίστοιχα δικά μας που σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν, με εντολές ….. «μεγίστης προσοχής».

Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο αυτές κλιμακώνονται και η πλευρά της Τουρκίας δείχνει ότι …κάτι επιζητά εναγωνίως. Οι συνεχείς υπερπτήσεις με επιθετικά χαρακτηριστικά πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι σε χαμηλό ύψος, 500 ποδών (120 μέτρων), καταλήγουν σε συνεχείς εμπλοκές.

Το τι …επιζητούν οι Τούρκοι μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει και από το πρωτοφανές γεγονός ότι παραβίασαν ακόμη και το πεδίο βολής Άνδρου , γεγονός που κάλλιστα θα μπορούσε να καταλήξει σε ατύχημα και ….κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών.

Τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα, αλλάζει ο πρέσβης της Ρωσίας και αναλαμβάνει ο κ Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, διευθυντής έως σήμερα του τμήματος … «νέων προκλήσεων και απειλών» ..του ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ανεβάζουν το θερμόμετρο, όταν προκλητικότατα απειλούν με αναχαιτίσεις ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα που προσεγγίζουν ακριτικά νησιά στο Αιγαίο, γιατί όπως είπαν στα πληρώματα τους, πετούσαν σε …..τουρκικό εναέριο χώρο.

Την Πρωτοχρονιά δηλώνεται έξαφνα από την Προεδρεία της Δημοκρατίας μας ότι ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί την ημέρα των Θεοφανείων στο …Αγαθονήσι (με ελικόπτερο φυσικά).
Υπόψη ότι ο κ. Παπούλιας επιχειρεί αυτό το ταξίδι παρόλο που έχει περάσει πριν λίγες ημέρες σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η κίνηση του Προέδρου έχει την δική της σημειολογική , διπλωματική και …πρακτική σημασία.

Την επόμενη ημέρα , εχθές, ανακοινώνεται ότι η Μόσχα ζήτησε από την ελληνική πλευρά (αρμόδια υπηρεσία ΥΠΑ) να δεσμεύσει περιοχές εντός του FIR Αθηνών, για διεξαγωγή αεροναυτικών γυμνασίων .

Συγκεκριμένα ζήτησε την δέσμευση περιοχών νοτιοανατολικά της Ρόδου για τις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου, ενώ για τις 11 του μηνός αιτήθηκε την δέσμευση περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Είναι ακριβώς η ίδια περιοχή (νοτιοανατολικά της Ρόδου) όπου πρόσφατα η Τουρκία αποπειράθηκε να προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με Νορβηγικό σκάφος (συνοδεία Τούρκικης φρεγάτας) παραβιάζοντας την συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ του 1987 .

Η Μόσχα ζήτησε επίσης από την Αθήνα να χρησιμοποιήσει και κοντινά ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια, ….- αν παραστεί ανάγκη – ….πράγμα που η Πολεμική Αεροπορία το ενέκρινε.

Στην πράξη υπάρχουν δύο σκέλη .Στο πολιτικό σκέλος το να «αιτείται» την δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών από την Αθήνα και μόνο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το που αποσκοπεί.

Με απλά λόγια, η Μόσχα παρέχει μια de facto αναγνώριση των δικαίων της χώρας μας (σύμφωνα με την νομιμότητα και τους διεθνείς κανονισμούς) στο Αιγαίο και στην επίμαχη περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου .

Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και αργότερα κάποια στιγμή ! Τι …πολύ σημαντικότερο κάνει την Ρώσικη μοίρα να μετατοπιστεί ΤΩΡΑ στο Αιγαίο, εγκαταλείποντας την περιοχή ανοικτά των ακτών Συρίας και Ισραήλ, ενώ εκτυλίσσονται τα γεγονότα στην Λωρίδα της Γάζας ;

Αυτή η κίνηση από μόνη της είναι αρκετά κατατοπιστική των γεγονότων που τρέχουν.

Κύριο μέλημα είναι το δεύτερο σκέλος. Το στρατιωτικό! Επικεφαλής της Ρώσικης αεροναυτικής μοίρας είναι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» το οποίο είχε ξαναβρεθεί …κοντά μας (εδώ).

Δεν είναι μόνο τα Su-25 και τα απίθανα Su-33 που έχει στην δύναμη του , αλλά το μεγάλο του προτέρημα κρύβετε στα …ενδότερα του.

Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» είναι το κινητό πεντάγωνο της Ρωσίας. Φέρει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα από πλευράς ….πολύπλοκης στρατιωτικής τεχνολογίας, επικοινωνιών και….. ηλεκτρονικών μέτρων-αντιμέτρων ! Ο νοών νοείτω !

Προσθέστε και το τελευταίο κομμάτι που λέγεται Σούδα και…. ένα μέρος της εικόνα του πάζλ είναι μπροστά στα μάτια σας.

1 σχόλιο:

  1. Είναι όντως πολύ καλό δημοσίευμα. Και απορίας άξιον πως δεν έχει βγει ακόμα στις ειδήσεις. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα. Αντ' αυτού, ακούσαμε ότι "ρωσσικό αεροπλανοφόρο, το ένα και μόνο που διαθέτει η Ρωσσία, κινείται στη Μεσόγειο"...

    Και όλα αυτά αποτελούν ένα ακόμη λόγο να ξανασκεφτούμε την ισορροπία στην περιοχή και πως αυτή θα μεταβληθεί, αν ο Καραμανλής καταφέρει να βγάλει το Γιωργάκη - αποδεδειγμένα αμερικανόφιλο - στην εξουσία...

    nd

    ΑπάντησηΔιαγραφή