Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Οι ξεχασμένοι πραγματικοί Έλληνες στη FYROM


Έλαβα τις ακόλουθες δυο αναρτήσεις στα αναφερόμενα blogs τις οποίες θεωρώ αξιοσημείωτες γι’ αυτό και τις αναδημοσιεύω.

ΣΓΣ


http://www.macedonia.info/

http://infoserres.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html


Θρακιώτες στην ... ΠΓΔΜ

Τις μέρες των Χριστουγέννων βρέθηκα στην γειτονική ΠΓΔΜ και στο ορεινό και χιονισμένο Πέχτσεβο.
Μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γύρω στα 180 χλμ από τα σύνορα και το τελωνείο της Δοϊράνης.
Τι μου κίνησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να βρεθώ σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ; Η ελληνική καταγωγή της πλειοψηφίας των κατοίκων. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι σημερινοί κάτοικοι του Πέχτσεβο, κατάγονται απο την ανατολική Θράκη.
Το 1923 οι προγονοί τους αφήνοντας πίσω τα χωριά τους στον κόλπο της Καλλίπολης, βρέθηκαν περιπλανώμενοι στο Πέχτσεβο, όπου και επέλεξαν για νέα τους πατρίδα.
Φιλήσυχοι και εργατικοί, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με την σλαβική πλειοψηφία της περιοχής, που τους αποκαλούσαν υποτιμητικά «γκρεκουλίτσι». Τα ελληνικά επίθετα άλλαξαν. Επί Σερβίας πήραν την κατάληξη -ιτς. Όταν κατέλαβαν τα Σκόπια οι Βούλγαροι, επέβαλλαν το -οφ και τέλος μετά το 1945 η κατάληξη έγινε - σκι.

Ξεχασμένοι από την πατρίδα, οι άνθρωποι αυτοί διατήρησαν τις ελληνικές τους ρίζες. Ακόμη και τα παιδιά μεικτών γάμων, δηλώνουν περήφανα την ελληνική καταγωγή τους αν και πολλά δεν γνωρίζουν λέξη ελληνική.
Το 2003 κάτοικοι του Πέχτσεβο, ίδρυσαν τον σύλλογο «Έλληνες από την Καλλίπολη» , με κύριο στόχο τη διάσωση της γλώσσας, του πολιτισμού και της παράδοσης. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας, με μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές (φωτογραφία). Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 450 μέλη.
Γράφω το κείμενο αυτό, για να ευαισθητοποιήσω τους Θρακικούς Συλλόγους του νομού μας, που δεν είναι και λίγοι. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τον σύλλογο στο Πέχτσεβο. Όπως επίσης και οι Σερραίοι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις και συνεργασίες (ένδυση, ξυλεία, τουρισμός κλπ) με επιχειρηματίες του Πέχτσεβο ελληνικής καταγωγής (όσοι θέλουν πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο
info@infoserres.gr).
Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, που τους ... ανακαλύψαμε μόλις το 2003 και διατήρησαν τις ελληνικές ρίζες, κόντρα στην ... απόσταση, στη σλαβική πλειοψηφία της περιοχής και βέβαια την αδιαφορία της πατρίδας.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους, χρόνια πολλά και απο καρδιάς το 2009 να μας φέρει 2009 καλύτερες ειδήσεις.

στις 12/28/2008 01:38:00 μμ

http://greece-salonika.blogspot.com/2008/12/blog-post_6334.html

Πέμπτη, 4 Δεκέμβριος 2008

Τα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων επικροτούν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανεκδιήγητη, κυριολεκτικά, απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη τον περασμένο Ιούλιο,στην ερώτηση βουλευτή για τους Έλληνες της ΠΓΔΜ και στην οποία αναφερθήκαμε προχθές παραθέτοντας στοιχεία που απλά την καθιστούν άκυρη,έγινε θέμα σήμερα και στα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων.
Το σκοπιανό πρακτορείο Mina μεταδίδει σήμερα - περιχαρές..- ως πρώτη είδηση πως, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι "δεν υπάρχει Έλληνική μειονότητα στην Μακεδονία"!
Άραγε αντιλήφθηκε κανείς στο Υπουργείο εξωτερικών πως με μια τέτοια δήλωση μπαίνει στην ουσία ταφόπετρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια Έλληνα πολιτικού ή διπλωμάτη στο μέλλον,ανακίνησης ενός τόσο σημαντικού ζητήματος;
Γιατί να βιαστεί το επίσημο Ελληνικό κράτος να απαντήσει σε μια σημαντική ερώτηση βασιζόμενο απλώς στα επίσημα στοιχεία που δίνει το κράτος της ΠΓΔΜ,τη στιγμή που σύμφωνα με επικοινωνία που είχε μαζί μας Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος που έχει περάσει από διευθυντική θέση στα Σκόπια, δηλώνει καθαρά πως η κατάσταση με τους Έλληνες στο Πέχτσεβο είναι γνωστή στο Ελληνικό κράτος..;
Προχειρότητα,έλλειψη ενδιαφέροντος λανθασμένες πληροφορίες ή κάτι άλλο..;

Αναρτήθηκε από The acrobats στις Πέμπτη, Δεκέμβριος 04, 2008

1 σχόλιο:

  1. Σε ότι αφορά την δεύτερη ανάρτηση και στην συνέχεια των όσων λέγονται για την αντίδραση του , στην επίσκεψη του πρόεδρου μας στην Αγαθόνησο , θα ήθελα να χαρακτηρίσω το ΥΠΕΞ , με μια λέξη που όμως δεν μου επιτρέπει ο χώρος που γράφω , αλλά εν πάση περιπτώσει , αυτή έχει σχέση με κόκκινα φανάρια .

    Θ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή