Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Επανάληψη για να εμπεδώσουμε την είδηση

Οι άσπονδοι φίλοι Τούρκοι αντιλαμβάνονται το κενόν εξουσία που υπάρχει, όπως το 1963, το 1967, το 1974 και το 1996, και επιδιώκουν να πετύχουν τετελεσμένα, κατά την παγίαν τους τακτική, την τακτική του βαθέος κράτους.
ΣΓΣ


Το νέο τουρκικό σχέδιο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Μετά τα Ιμια και το Καστελόριζο αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο επιχειρεί να επιβάλει εκβιαστικά η Αγκυρα, ενεργοποιώντας πλήρως το σχέδιο το οποίο εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 1996 με την αμφισβήτηση του συνολικού στάτους κβο του Αιγαίου και τη διεκδίκηση ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησίδων.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα βαρίδια του '08, τα στοιχήματα του '09
Πορείες στην Αθήνα Κυριακή και Δευτέρα
Τα 3 σενάρια για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ
Οι γιατροί δίνουν διορία και απειλούν με απεργία
Μητέρες, πρόωρες συντάξεις, τα πρώτα θύματα του 2009
Μετρούν ώρες για τις... πρόωρες και ετοιμάζουν ευρωψηφοδέλτια
Πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε παλιούς, νέους και... κυρίες
Το νέο τουρκικό σχέδιο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Σε μια κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία φαίνεται να διαπιστώνει ότι οι προοπτικές ένταξης στην Ε.Ε. περιορίζονται ασφυκτικά και ενώ αναζητεί με επιτυχία ορισμένες φορές να αναλάβει έναν ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο, η απόλυτη στασιμότητα στις διερευνητικές επαφές και η πολιτική απόλυτου κατευνασμού από την Αθήνα, οδηγούν τον κ. Ερντογάν να υιοθετήσει πλήρως τις «παραδοσιακές» μεθόδους του πολιτικου-στρατιωτικού κατεστημένου.
Το νέο τουρκικό σχέδιο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Με την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η Αγκυρα δεν δείχνει να ανησυχεί ακόμη και αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο, εκτιμώντας ότι η επόμενη ημέρα ενός τέτοιου επεισοδίου θα διαμορφώσει ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιδιώξεις της.

Η κορύφωση της πρόκλησης. Στον σχεδιασμό αυτό, μετά τα Ιμια του 1996, σειρά έχουν πάρει το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι (στην περίπτωση του Καστελόριζου -όπου πρόσφατα σημειώθηκε το επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος- , το οποίο αναφέρεται ονομαστικά στις συνθήκες, η τουρκική πολιτική επικαλείται το έτερο επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας).

Τις συνεχείς υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα δύο νησιά, ακολούθησε η διά του ασυρμάτου του Τούρκου ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίηση ελληνικών ελικοπτέρων ότι μεταβαίνοντας στο Φαρμακονήσι παραβιάζουν... «τουρκικό εναέριο χώρο».

Η κορύφωση ήρθε με την έκδοση ανακοίνωσης από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ την 1η Ιανουαρίου, με την οποία έκανε λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «άνω του Μπούλαματς» (η τουρκική ονομασία του Φαρμακονησίου) από το Σινούκ CH-47 το οποίο μετέφερε στο νησί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα.

Οι εξελίξεις αυτές και η κλιμάκωση την οποία επιχειρεί η Αγκυρα προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, να επισκεφθεί τους ακρίτες και για πρώτη φορά να γιορτάσει τα Θεοφάνια με τους κάτοικους του Αγαθονησίου. Σε μια κίνηση όχι μόνο συμβολική, αλλά ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να μη δεχθεί τη νέα γκρίζα ζώνη που επιχειρεί να επιβάλλει η Αγκυρα.

Τις επόμενες ημέρες πάντως (αν και θεωρείται απίθανο να επιχειρηθεί πρόκληση κατά τη διάρκεια της μετακίνησης και παραμονής του κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι), τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς εκτιμάται ότι ο τούρκικος σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί...

Η διεκδίκηση επί των δύο νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, δεν αποτελεί βεβαίως νέα υπόθεση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο αυτά νησιά έχουν κομβική γεωγραφική θέση καθώς η κυριότητα επ αυτών στερεί την Τουρκία από σημαντική θαλάσσια και εναέρια ζώνη στην περιοχή μεταξύ της γραμμής που σχηματίζουν οι Φούρνοι-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος, με την απέναντι τουρκική ακτή.

Ηδη από το 1998 στην επίσημη έκδοση του «Αρχηγείου των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας», που αποτελεί το πρώτο εμπεριστατωμένο και πλήρες κείμενο επί του οποίου θεμελιώθηκε η πολιτική των γκρίζων ζωνών, αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και νησίδες, μεταξύ αυτών το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη αυτή έκδοση αναφέρεται η γνωστή τουρκική θεωρία ότι η ελληνική κυριαρχία νομιμοποιείται μόνο στα νησιά τα οποία αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες. Ως εκ τούτου, αναφέρεται ρητά η διεκδίκηση της Τουρκίας με την αναφορά ότι στην περιοχή της Δωδεκανήσου συνεχίζεται η «τουρκική κυριαρχία» για τα εξής νησιά: Esek (Γαϊδουρονήσι ή Αγαθονήσι) Bulamac (Φαρμακονήσι), Καλολίμνος, Kardak (Ιμια), Keci (Ψέριμος), Sakaralar (Γυαλί), Gerte (Καντιλιίσα), Nergiscik (Αρκοί), σε 12 νησιά νοτίως της Αστυπάλαιας και επί 13 νησιών και βραχονησίδων βορειοανατολικά της Κρήτης.

ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ
Ο ρωσικός στόλος ξανά στη Μεσόγειο

Την παγκόσμια στρατιωτική παρουσία και τον ρόλο που είχε η Σοβιετική Ενωση επιχειρεί να αποκαταστήσει η Μόσχα, με αιχμή του δόρατος το Ρωσικό Ναυτικό, το οποίο πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη εδώ και δύο δεκαετίες έξοδο σε σημεία κρίσης του πλανήτη. Καθώς ρωσικές ναυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου στη Λ. Αμερική, στη Β. Θάλασσα, στην Ινδία, στο Κέρας της Αφρικής και στη Μεσόγειο, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση την Παρασκευή ότι μοίρα του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» θα βρεθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα πραγματοποιήσει άσκηση χρησιμοποιώντας μάλιστα και περιοχές του FIR Αθηνών, μετά την άδεια που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση δια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις θα διεξάγονται από τις 3-4 και 8-9-10 Ιανουαρίου νοτιοανατολικά της Ρόδου και στις 11 Ιανουαρίου νοτίως της Κρήτης. Η άμεση ανταπόκριση της Αθήνας στο ρωσικό αίτημα και η παροχή διευκολύνσεων για την άσκηση επιβεβαιώνει το πολύ καλό επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Αποφασιστική κίνηση
Τους ακρίτες του Αγαθονησίου θα επισκεφθεί για πρώτη φορά και θα γιορτάσει μαζί τους τα Θεοφάνεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Η Αθήνα «κοιμάται»
Η απόλυτη στασιμότητα στις διερευνητικές επαφές και η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αποθρασύνουν την Αγκυρα.

Προκλητική ανακοίνωση
Ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας μετέβη στο Φαρμακονήσι με Σινούκ και οι Τούρκοι εξέδωσαν ανακοίνωση για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Η υποχωριτικότητα της Αθήνας αποθρασύνει την Αγκυρα και ο κουμπάρος Ταγίπ (πάνω δεξιά) υιοθετεί πλήρως τις μεθόδους του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2130747

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου