Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Πουλάνε τρέλα ή θρασύτητα .....;

Διάβημα - πρόκληση από Αγκυρα

Υποστηρίζουν θρασύτατα ότι το σκάφος που μετέφερε τον Κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι παραβίασε τα χωρικά τους ύδατα. Νέες παραβιάσεις από αέρος .

Επικίνδυνα τεντώνουν το σχοινί στο Αιγαίο οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Χθες όχι μόνο έστειλαν και πάλι τουρκικά Φάντομ πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αλλά έφτασαν στο ακραίο σημείο να καταγγείλουν ότι το σκάφος του Λιμενικού που ανήμερα των Θεοφανίων μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Σάμο στο Αγαθονήσι «παραβίασε» τα τουρκικά χωρικά ύδατα!

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρία σενάρια για κάλπες

Εκλογική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση με «μοντέλο Σαρκοζί»

Μπροστά σε προκλήσεις ο ΣΥΝ

Αιχμές Τζίμα κατά την αποχώρηση

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Παιδεία

Διαγωνισμός από το ΓΕΣ για υλικό καταστολής διαδηλώσεων


Είναι σαφές ότι πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, καθώς δείχνει ότι αιφνιδιάστηκε από την «επιθετική διπλωματική κίνηση» του Κ. Παπούλια να επισκεφθεί τις αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και να καταγγείλει ευθέως το στρατιωτικό καθεστώς της γειτονικής χώρας ότι με την καινοφανή θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» εγείρει παράλογες αξιώσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Διάβημα - πρόκληση από Αγκυρα

Ειδικότερα, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σπεύδει να αντιδράσει σε κάθε δήλωση ή ενέργεια των Αθηνών.

Αρχικά στην επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι:

  • Εστειλαν μαχητικά και παρενόχλησαν το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης όταν εμφανίστηκε στην περιοχή του Φαρμακονησίου.
  • Πέταξαν χαμηλά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Εν συνεχεία, μετά τις σθεναρές δηλώσεις σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας των Αθηνών η Αγκυρα προέβη χθες σε δεύτερο κύμα υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διατάσσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει διάβημα γιατί ελληνικά αεροναυτικά μέσα παραβιάζουν τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο τους! Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι: «Στις 6 Ιανουαρίου δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ των στιγμών 09.56-12.10 και 12.00-16.15». Πρόκειται για τις «στιγμές» που μετακινήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με το σκάφος του λιμενικού Σώματος από τη Σάμο στο Αγαθονήσι και αντίστροφα!

Λίγο νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου στάθμισε τα εθνικά θέματα στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά και μετά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη, κατά της τουρκικής προκλητικότητας, μαχητικά αεροσκάφη με την ημισέληνο εμφανίστηκαν και πάλι στο FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου.

Συγκεκριμένα, στις 3.15 το μεσημέρι τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16 μπήκαν νοτίως της Σάμου. Τα τέσσερα Φάντομ που ενδεχομένως είχαν και φωτογραφικές μηχανές κατευθύνθηκαν προς το σύμπλεγμα των νησιών της Δωδεκανήσου.

Στις 3.19 μ.μ. πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος μόλις 700 ποδών και τα οποία κατέγραψε η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ενα λεπτό αργότερα τα ίδια αεροσκάφη «ξύριζαν» το Φαρμακονήσι! Πέταξαν όπως και προχθές μόλις 300 πόδια πάνω από τη στέγη του στρατιωτικού φυλακίου!

Η αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση χθες, σε αντίθεση με την προηγούμενη μέρα που τα τουρκικά μαχητικά κατάφεραν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο Super Puma βορείως του Φαρμακονησίου. Επί 15 λεπτά τα ελληνικά μαχητικά κυνηγούσαν τα τουρκικά αεροπλάνα μέσα στο FIR Αθηνών, τα οποία εξήλθαν στις 3.35 μ.μ. βορείως της Σάμου.

Ο Β. Μεϊμαράκης λίγο πριν είχε παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και προειδοποίησε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να περιφρουρήσουν την ομαλότητα, τη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσεις τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί».

Σχετική ενημέρωση έκανε ο Β. Μεϊμαράκης στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Εξωτερικών, η οποία τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Πεντάγωνο, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τον τρόπο αντίδρασης της στρατιωτικής μηχανής κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.

Πάντως, χθες το απόγευμα, μετά και τις τελευταίες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ελληνικά νησιά, το αρχηγείο του ΓΕΕΘΑ χαρακτήριζε «απολύτως ελεγχόμενη» την κατάσταση και συνιστούσε ψυχραιμία, κάνοντας παράκληση στα ΜΜΕ να χαμηλώσουν οι τόνοι.

ΠΑΣΟΚ
Δεν αρκούν τα διαβήματα στην Τουρκία

«Για επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο και ότι δεν αρκούν τα διαβήματα», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι «οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αγαθονήσι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Αγκυρας να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Η υποβάθμιση των προκλήσεων και η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, οδηγούν σε αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας», επεσήμαναν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, για να προσθέσουν ότι «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και ότι «δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

ΣΥΝ
Οπλο της Ελλάδας το διεθνές δίκαιο

Την έντονη ανησυχία εξέφρασε ο ΣΥΝ για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να στηθεί σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, όπως επεσήμανε, εντάσσονται στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών».

«Λέμε «όχι» στην ένταση και σ' αυτήν την κατεύθυνση καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί, αξιοποιώντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό βήμα με όπλο το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο ΣΥΝ, για να προσθέσει ότι «απαιτείται εγρήγορση, πολύ περισσότερο σήμερα, που στην ευρύτερη περιοχή μας μαίνεται ο βάρβαρος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης αποσταθεροποίησης».

Δήμος Βερύκιος
demos@pegasus.gr

Στο προκείμενο άρθρο έχω δυο σχόλια:

  1. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (UNCLOS Section 3, article 17) όλα τα πλοία δικαιούνται της «αβλαβούς διέλευσης» δια της χωρικής θάλασσας του οποιουδήποτε κράτους. Είναι γνωστόν ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την εν λόγω σύμβαση και χρησιμοποιεί τις διατάξεις της κατά το δοκούν. Εν προκειμένω έχει «οριοθετημένη» χωρική θάλασσα την οποία «παρεβίασε» το σκάφος του ΛΣ; Αν ναι να μας πει με ποιες αρχές την έχει οριοθετήσει. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει χωρική θάλασσα οριοθετημένη από τη συμφωνία παραδόσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, της οριογραμμής των θαλασσίων συνόρων για την περιοχή υπογεγραμμένη και από την Τουρκία. Ως εκ τούτου αυτοί οι τουρκικοί θεατρινισμοί είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και επιδεινώσεως των σχέσεων κλπ κλπ
  2. Αφού συντελεστούν όλες οι προβλεπόμενες προκαταρτικές διπλωματικές κινήσεις, ερωτώ είναι δύσκολο να εκδοθεί μια NOTAM που να προειδοποιεί και να αναγγέλει ότι τυχόν υπέρπτηση από αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας, άνευ αδείας, ελληνικού χερσαίου χώρου η υπέρπτηση θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια και θα αντιμετωπίζεται ως τοιαύτη. Τούτο βασίζεται στην αρχή της προάσπισης και διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και είναι δεδομένο ότι η εθνική κυριαρχία που ισχύει για την Πλατεία Συντάγματος ισχύει και για το οποιοδήποτε ελληνικόν ακριτικό νησί. Δεν υπάρχουν α λα καρτ, όπως συνηθίζεται τελευταία να χρησιμοποιείται αυτή η φράση, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

2 σχόλια:

  1. Και τρέλλα και θρασύτητα. Και κακουργία. Όπως και οι Ισραηλινοί
    στην Παλαιστίνη. Δυστυχώς η ανθρωπότητα βρίσκεται στον αστερισμό των
    κακούργων. Και ασφαλώς δεν είναι η πρώτη κι ούτε θα είναι η τελευταία
    φορά.
    Εμείς απλά απορούμε γιατί λειτουργούμε στην ανθρώπινη διάσταση....

    παπα-Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ύπουλος ουδέτερος και σύμμαχος συνεχίζει τις προκλήσεις με σκοπό ένα νέο επεισόδιο ευρύτερου μεγέθους των Ιμιων.
    Το χρονικό περιθώριο μέχρι την υλοποίηση του στενεύει καθ΄ όσον η καλή περίοδος περατουται στο δεύτερο δεκαήμερο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον νέο κάτοικο του λευκού οίκου. [ Με Το γνωστό επιχείρημα εγώ τώρα φεύγω να τα βρει ο επόμενος και μετά εγώ μόλις παρέλαβα δεν είμαι ενημερωμένος κλπ]
    Παρά ταύτα αν και αυτή περίοδος παρέλθει συνεχίζω να ανησυχώ διότι το προηγούμενο επεισόδιο της ντροπής με τους ίδιους εταίρους της νέας εξουσίας της δύσης πραγματοποιήθηκε.

    Ι.Ι.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή