Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Εκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Αντιδράσεις για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Με θετικά σχόλια αλλά και με αρκετές επισημάνσεις που έχουν ως πηγή διάφορες καταγγελίες, περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
Αναφέρεται στην έκθεση μεταξύ άλλων ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα, όπως η κακοποίηση μεταναστών.

Ωστόσο αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων παρατηρήθηκαν προβλήματα σε τομείς, όπως η κακοποίηση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες φυλακές.

Ακόμα, στην ετήσια έκθεση στο κεφάλαιο για την Ελλάδα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι μέλη της πομακικής κοινότητας δηλώνουν πως πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας διακριτής από την τουρκική.

Ως προς τους Αλβανούς μετανάστες, σημειώνεται ότι αποτελούν πλέον το 5%-7% του πληθυσμού και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα κακομεταχείρισης, αν και εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας καταγράφουν σταδιακή μείωση των εις βάρος τους διακρίσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι το Ελληνικό Κράτος δεν αναγνωρίζει τη σλαβική διάλεκτο ως «μακεδονική», ενώ μικρός αριθμός σλαβόφωνων επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιρρήσεις του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από κυβερνητικούς υπαλλήλους. Επισημαίνεται ωστόσο ότι αστυνομικός σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στην έκθεση δήλωσε πως τέτοιες εκθέσεις το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών συντάσσει για όλες τις χώρες. «Η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται αδιάκοπα για την ενίσχυση του καθεστώτος της προστασίας τους», τόνισε.

Για έκθεση-κόλαφο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση «πέρα από τις ασκήσεις δημοσίων σχέσεων να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκθέσεις αυτές».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αυτά που δεν υπάρχουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα από όλα στις ΗΠΑ», σχολίασε το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας την έκθεση «απροσχημάτιστη παρέμβαση εναντίον του λαϊκού κινήματος».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολιάζοντας την έκθεση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλουν πρώτ' απ' όλα οι ίδιοι να τα υπερασπίζονται και να τα σέβονται».

Για έκθεση-κόλαφο έκανε λόγο και ο ΛΑΟΣ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/27/1635002.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου