Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Διχοτομημένο το Αιγαίο εμφανίζει η Τουρκία σε χάρτες της!

Κι' εμείς δεν τολμάμε να ονοματοθετήσουμε το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος, αν και ο αυτός ο γεωγραφικός όρος φτιάχτηκε για να περιγράψει το αιγαιοπελαγίτικο φαινόμενο των νησιωτικών συστάδων. Επιπλέον δεν τιμάμε την υπογραφή μας στην συνθήκη παραδόσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα με την οποία παραλάβαμε την θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, από Καστελόριζο μέχρι τη Σάμο. Κάλλιστα δικαιούμεθα να την εμφανίζουμε στους χάρτες μας και με την ίδια λογική --και αρετή και τόλμη-- να χαράξουμε τα θαλάσσια σύνορα από τη Σάμο μέχρι τις εκβολές του Έβρου (για την περιοχή των εκβολών του Έβρου είχε συσταθεί κοινή ελληνο-τουρκική επιτροπή το 1971 επί του προκειμένου δίχως τελικό αποτέλεσμα).

ΣΓΣ

ΜΕ... ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
Διχοτομημένο το Αιγαίο εμφανίζει η Τουρκία σε χάρτες της!
Καμία αντίδραση από την υπουργό Εξωτερικών

Στο μάτι του κυκλώνα, για μια ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται το Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα όχι μόνο συντηρεί και επιτείνει το κλίμα έντασης, αλλά ταυτόχρονα προωθεί πια ανοικτά τη διχοτόμηση του Αρχιπελάγους, με τη συνδρομή και νομιμοποίηση ΝΑΤΟϊκών χωρών.

Επί της ουσίας, η οργάνωση και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης με το κωδικό όνομα

«Ηγεμών» επιβεβαιώνει και επαληθεύει πλήρως τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις και τις προειδοποιήσεις του «ΠΑΡΟΝ», ότι η Άγκυρα με όλες τις προκλητικές της ενέργειες και την επαναφορά των αξιώσεών της, μεθόδευε από τις παραμονές των Χριστουγέννων την επιχειρησιακή κατ' αρχάς διχοτόμηση του Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός ελληνικής κυριαρχίας όλα τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Η αδράνεια που επέδειξε η Ελλάδα όλη αυτήν την κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία επικαιροποιούσε εκ νέου τις μονομερείς της διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όλο το διάστημα μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, αλλά και αμέσως προηγουμένως, άφησε έδαφος στην Άγκυρα να προκαλεί με τον πλέον ακραίο τρόπο και πάλι στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα και, πρωτίστως, χωρίς να έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές» έναντι της συνεχώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. «Ταμπουρωμένη» η Αθήνα στη γνωστή γραμμή του κατευνασμού, αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, που πλέον προσπαθεί να έχει και συνενόχους στη νομιμοποίηση των μονομερών διεκδικήσεών της και στη διχοτόμηση του Αιγαίου.

Υπό αυτούς τους όρους πλέον, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προοιωνίζεται ιδιαίτερα θερμό στο Αιγαίο, με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών», στην οποία η Τουρκία έχει καλέσει και ΝΑΤΟϊκές χώρες να συμμετάσχουν, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ώστε αν τελικά αποδεχτούν την πρόσκληση, να έχουν «σφραγίσει» και αυτές τη διχοτόμηση του Αιγαίου.

Στα έγγραφα και τους χάρτες που ετοίμασαν και απέστειλαν οι Τούρκοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της άσκησης, αποτυπώνονται όλες οι μονομερείς και πάγιες διεκδικήσεις τους σε βάρος της Ελλάδας.

Το σενάριο της άσκησης υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ και στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν χάρτες και έγγραφα-φωτιά για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το status quo στο Αιγαίο:

• Χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο, που θεωρούνται αποστρατικοποιημένα και, ως τέτοια, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω αυτά.

• Δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών

Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν τον χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.

Πέραν αυτών, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών, χωρίς να προβλέπει υποβολή σχεδίων πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ επιπροσθέτως αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θεωρείται καθοριστικό για το μέγεθος της συμμετοχής των συμμαχικών χωρών. Η Βρετανία έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αφαιρεθούν τα προκλητικά τμήματα του σεναρίου της άσκησης. Βαρύνουσα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, που έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα στείλει μόνο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου