Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Εμπλοκή πάλι στη διέλευση του φυσικού αερίου

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του φυσικού αερίου
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Η Γκάζπρομ εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις προμήθειες σε φυσικό αέριο προς την Ουκρανία εξαιτίας οφειλών της τελευταίας.

Ανησυχία προκαλεί στις ευρωπαϊκές χώρες το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σχετικής με το φυσικό αέριο, ένα περίπου μήνα μετά από προηγούμενη διένεξη που είχε ως συνέπεια τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της χθες τόνισε ότι «παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επειδή αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις προμήθειες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Φεράν Ταραντέλας. Ομως επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να επέμβουμε».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ» ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Γκάζπρομ, εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις προμήθειες σε φυσικό αέριο προς την Ουκρανία εξαιτίας οφειλών της τελευταίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι ο οικονομικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Αντρέι Κρουγκλόφ έκανε σχετική δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση ενώπιον του συμβουλίου της διοίκησης της Gazprom το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται ότι η ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων Ναφτογκάζ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα καταφέρει να πληρώσει την Γκάζπρομ εξαιτίας της «δραματικής» αύξησης των απλήρωτων εθνικών πελατών της.

Η Ρωσία είχε διακόψει την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου 2009, προκαλώντας εκτεταμένη κρίση που έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    * Αγορά Ενέργειας: Κινήσεις προστατευτισμού από αρκετές χώρες - 07:00
    * Νέα «εμπλοκή» Ρωσίας-Ουκρανίας για το φ. αέριο - 26/2 09:52
    * Naftogaz: Eνδεχόμενο πρόβλημα πληρωμής της Gazprom - 19/2 15:06
    * Φιλοφρονήσεις Γιούσενκο... - 11/2 07:00
    * Πούτιν: Να παραμείνουν ως το τέλος Μαρτίου οι παρατηρητές στην Ουκρανία - 6/2 17:34

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/27/1635000.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου