Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Οποία ... αλλαγή έφερε ο Ομπάμα

ΔΕΥΤΈΡΑ, 30 ΜΆΡΤΙΟΣ 2009

Ο Ομπάμα σε ρότα Τουρκική

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.


Οι ομογενείς έθεσαν στους Ομπάμα και Μπάιντεν Κυπριακό, Σκοπιανό και επίσκεψη του προέδρου στο Φανάρι, οι απαντήσεις... ιδιωτικά ήταν ενθαρρυντικές αλλά δημοσίως δεν δεσμεύτηκαν για τίποτε.
Τετάρτη 25 Μαρτίου, 4 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον): Στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου η ατμόσφαιρα ήταν χαρμόσυνη. Περίπου 200 Ελληνοαμερικανοί, ανάμεσά τους και μερικοί επισκέπτες από την Ελλάδα, απολάμβαναν τα ελληνικάμεζεδάκια που ετοίμασε ο σεφ Μάικλ Ψιλάκης του εστιατορίου Anthos. Η ορχήστρα των πεζοναυτών έπαιζε απαλή μουσική. Ολα έμοιαζαν όμορφα, ωραία και... ελληνικά.
Ομως, στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Την ίδια στιγμή που οι Ελληνοαμερικανοί γιόρταζαν την Επανάσταση του 1821 λίγα μέτρα μακριά από το γραφείο του, ο Αμερικανός ηγέτης ενημέρωνε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, που τον συνόδευε, πως θα συναντηθεί μεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η συνάντηση δεν θα γινόταν στο Φανάρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ένας σοβαρός και πολύ ευγενικός ιεράρχης, δεν έχασε την ψυχραιμία του. Διαφώνησε και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει η απόφαση. Ταυτόχρονα, του παρέδωσε έναν φάκελο, που περιείχε προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον κ. Ομπάμα, και πρόσκληση στον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία να τους φιλοξενήσει.
Οταν τελείωσαν οι ομιλίες, και ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, αναμείχθηκαν με τους προσκεκλημένους, άκουσαν επίμονες συμβουλές για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη διευθέτηση του Κυπριακού και την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων. Οι απαντήσεις που έδωσαν ιδιωτικά, ήταν ενθαρρυντικές, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως από τη στιγμή που απέφυγαν κάθε δημόσια αναφορά στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Ελληνες, τα λεγόμενά τους είναι άνευ ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου