Συμφωνία κορυφής για την κρίση
Ενίσχυση των χωρών που απειλούνται, κυρώσεις στους φορολογικούς παραδείσους, τόνωση παγκόσμιου εμπορίου και στήριξη φτωχών χωρών συμφώνησε το G20 στο Λονδίνο | 13:13 |
Σημαντικό βήμα για την από κοινού αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης έκανε η διεθνής κοινότητα στο Λονδίνο, παρά την απειλή διάσπασης λόγω των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Αγγλίας από τη μία και Γαλλίας - Γερμανίας από την άλλη.
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατεληξαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με τη διάθεση κονδυλίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κονδυλίων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνια προβλέπει:
- τριπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ (σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
- επιβολή κυρωσεων στις χώρες που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους"
- διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαριων για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου.
- διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες στις φτωχότερες χώρες .
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποτελέσει ένα "σημείο καμπής" για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τόνισε οι 20 ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης."Είναι μιά ημέρα που όλος ο κόσμος συμφωνησε από κοινού για την καταπολέμηση κατά της παγκόσμιας ύφεσης,όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη" τόνισε ο Μπράουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των πιστωτικών οργανισμών,όπως επίσης και μια κοινή προσέγγιση στον καθαρισμό των τοξικών ομολόγων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ήταν "σημαντικότερα από ό, τι ελπίζαμε". Ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξήρε επίσης την εκβαση της συνόδου και έκανε λόγο για έναν " ιστορικό συμβιβασμό", καθως δεν υποχρεώνονται οι χώρες να προωθήσουν νέα πακέτα στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου