Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Αγεφύρωτο χάσμα στους G20
Να αποχωρήσει από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο απειλεί η Γαλλία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Το χάσμα ανάμεσα στους "20" μεγαλώνει 17:12
Να αποχωρήσει από τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο απειλεί η Γαλλία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Το χάσμα ανάμεσα στους "20" μεγαλώνει.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σύγκρουση γιγάντων στο G20
"Αστακός" το Λονδίνο για τη G20
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
G20 σε κλοιό 100.000 ακτιβιστών
Οκταήμερη περιοδεία με «καυτή» ατζέντα
Τελευταίες ετοιμασίες
Ρωσία - ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν...
Σε ισχύ η συμφωνία σταθεροποίησης ΕΕ - Αλβανίας
Ξυλοκόπησαν μεχρι θανάτου ρώσο δημοσιογράφο
Καμία αύξηση για Μπράουν - υπουργούς το 2009-10
Στόχος ηλεκτρονικών κατασκόπων κυπριακές πρεσβείες
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορεί τους αγγλοσάξονες για την οικονομική κρίση, φέρεται να έχει απειλήσει με αποχώρηση, εάν δεν περάσει η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος - πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Την πρόθεση αυτή του Σαρκοζί επιβεβαίωσε στο BBC η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα τόσο στον οικοδεσπότη Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όσο και στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 την Πέμπτη στο Λονδίνο θα επιτύχει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εάν όλες οι χώρες δεσμευθούν να δράσουν ενωμένες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
"Ο κόσμος δεν ενώθηκε σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης και αυτές διήρκεσαν πολύ περισσότερο. Και πιστεύω ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους μας - δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα- για να αναλάβουμε κοινή δράση", είπε.
"Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα απ΄ό,τι εάν το κάνουμε μεμονωμένα", πρόσθεσε.
Ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι ελπίζει πως η Ομάδα των 20 θα συμφωνήσει σε μέτρα για την "εκκαθάριση" του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διοχέτευση χρήματος στις οικονομίες των χωρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου.
Οι χρηματαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν χθες, στην τελευταία βουτιά που καταγράφεται κατά το διάστημα της κρίσης των τελευταίων δύο ετών. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές απαιτούν σαφήνεια και βεβαιότητα από την G20.
Oι ηγέτες της Ομάδας των 20 έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά "έχουμε πολλά να κάνουμε αυτήν την εβδομάδα", σημείωσε ο Μπράουν.
Ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα διέπουν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών.
"Θα δείτε την Πέμπτη στην G20 ότι, για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες οικονομίες θα συμφωνήσουν σε διεθνείς κανόνες για τις αμοιβές των τραπεζιτών", δήλωσε ο Μπράουν στο τέλος μιας ομιλίας που εκφώνησε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ενώπιον θρησκευτικών ηγετών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και παρουσία του αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απαρίθμησε τις προτεραιότητες που θα προτάξει η ΕΕ κατά τη σύνοδο του Λονδίνου, όπως η αναδόμηση των οικονομικών θεσμών, η επεξεργασία τρόπων εξόδου από τις υπερβολές στις κρατικές δαπάνες και μία συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ο Μπαρόζο τόνισε ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία να έχουν ισχυρότερη φωνή σε ένα αναμορφωμένο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα ταχθεί υπέρ μιας μαζικής αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, στο οποίο θα συμβάλει με 75 δισ. ευρώ.
Ετικέτες
ΓΑΛΛΙΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΔΝΤ,
ΕΕ,
ΕΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Η,
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ,
ΗΠΑ,
ΙΝΔΙΑ,
ΚΙΝΑ,
G20
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου