Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Χάσμα Ευρώπης - ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σαρκοζί, Μέρκελ σε «κόντρα» με Ομπάμα, Μπράουν στο G20

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009 07:00

Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, βρίσκονταν χθες η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο απ' το Παρίσι και το Βερολίνο.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για συναίνεση.

Εν όψει της συνόδου της G20, που αρχίζει σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γκόρντον Μπράουν επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις διαφωνίες των δύο «στρατοπέδων», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί, πριν ακόμη αναχωρήσει απ' το Παρίσι, απειλούσε με αποχώρηση από τη σύνοδο και η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριζε τις θέσεις του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, σημειώθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου δύο σημαντικές εξελίξεις: η συμφωνία Ομπάμα - Μεντβέντεφ για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το 2002, και η αναθέρμανση των γαλλο-κινεζικών σχέσεων, καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου.

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για συναίνεση, υπογραμμίζοντας ότι η G20 πρέπει να δράσει, από κοινού, με την αίσθηση του επείγοντος, να απορρίψει τον προστατευτισμό και να υποστηρίξει τις αναδυόμενες αγορές. Δεσμεύτηκε, επίσης, να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και «όλοι πρέπει να μπουν στο ρυθμό».

Η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απαιτεί να υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερους όρους ρύθμισης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, με τη δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου, βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το προσχέδιο, που έχει ετοιμαστεί, «δεν ικανοποιεί ούτε τη Γαλλία ούτε τη Γερμανία» κι ότι δεν προτίθεται να δώσει τη συγκατάθεσή του «σε ένα κοινό ανακοινωθέν με ψεύτικες συναινέσεις, που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν».

Πρόσθεσε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο βρίσκονται «ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, επιθυμώντας έναν καπιταλισμό επιχειρηματιών και όχι επιτηδείων». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησής του, είπε ότι «η κενή καρέκλα θα σημαίνει αποτυχία της συνόδου» κι εξέφρασε την ελπίδα «να μη φτάσουμε ως εκεί».

Απ' την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι στηρίζει τη θέση του Σαρκοζί και θα επιδιώξει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, πιέζοντας σταθερά προς την κατεύθυνση των ρυθμιστικών κανόνων, έναντι πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου