Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

«Κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 07:00

Για «κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο έκανε λόγο, χθες, αναφερόμενη στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και, ειδικότερα, στην αντίδραση του Τούρκου ομολόγου της, Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν του έθεσε το ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη προανήγγειλε επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «κάνουμε διάλογο με την Άγκυρα για να κατανοήσει και τις δικές μας κόκκινες γραμμές», ενώ προανήγγειλε επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε, προχθές, την ελληνική πλευρά σε διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Τον τελευταίο καιρό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο - οι συνομιλίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Σ' αυτά, ήρθε να προστεθεί και η αρνητική στάση της Άγκυρας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, το κλίμα αυτό δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τους συμβιβασμούς που καλείται η Άγκυρα να κάνει στο Κυπριακό, αλλά ούτε και από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η ευρωπαϊκή της πορεία.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μπακογιάννη - Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες ότι «στις διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, φαίνεται ότι η γειτονική μας χώρα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιοδήποτε από τα διμερή μας θέματα. Για να προχωρήσουν τα θέματα αυτά, χρειάζεται πολλή δουλειά και αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683447.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου