Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πόρτα της Αγκυρας σε Ντόρα

Διμερή διευθέτηση των προβλημάτων και άρνηση εφαρμογής του πρωτοκόλλου για τους λαθρομετανάστες από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Εντάσσει στις διμερείς τη ρύθμιση για τα «μειονοτικά»«E» 29/6

Διμερή διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, άρνηση εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και... οικειοθελή ρύθμιση των «μειονοτικών προβλημάτων», που εντάσσει όμως στις διμερείς σχέσεις, ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Ντ. Μπακογιάννη στην πρώτη συνάντηση που είχαν χθες στην Κέρκυρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Η κ. Μπακογιάννη για ακόμη μία φορά επέλεξε να συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Τούρκο ομόλογό της, χωρίς παρουσία διπλωμάτη, ενώ και πάλι δεν υπήρξαν κοινές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποφευχθεί η καταγραφή των δυσάρεστων απαντήσεων.


Απέφυγαν τις κοινές δηλώσεις και πάλι οι Ντ. Μπακογιάννη, Α. Νταβούτογλου
Απέφυγαν τις κοινές δηλώσεις και πάλι οι Ντ. Μπακογιάννη, Α. Νταβούτογλου

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές υπήρξε μια «ειλικρινής συζήτηση» και τέθηκαν από την κ. Μπακογιάννη το θέμα της λαθρομετανάστευσης, οι υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από κατοικημένα νησιά και το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε ό,τι αφορά τη Χάλκη και το Πατριαρχείο.

«Η κάθε πλευρά εξήγησε το δικό της σκεπτικό για τα ζητήματα αυτά», παραδέχθηκε ελληνική πηγή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δύσκολο κλίμα στα Ελληνοτουρκικά, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να κρατηθούν οι τόνοι σχετικά χαμηλά, καθώς εκκρεμεί και η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Αγκυρα (πρόσκληση που επανέλαβε χθες ο κ. Νταβούτογλου).

Καθώς το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά έστρωνε το έδαφος για τη συνάντηση, έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Νταβούτογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους που ήταν στην Κέρκυρα.

Ο κ. Νταβούτογλου εξηγώντας τη θέση της χώρας του για τη λαθρομετανάστευση επέμεινε ότι και η Τουρκία, όπως η Ελλάδα, είναι χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών, υποστηρίζοντας έτσι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να απευθύνεται στην Τουρκία για την επανεισδοχή, αλλά θα πρέπει να στραφεί προς τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών (εφόσον μάλιστα δεν έχει η Τουρκία συνάψει με τις χώρες αυτές συμφωνία επανεισδοχής).

Η Τουρκία την περασμένη Τρίτη είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε τις αναφορές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που την καλούσαν να συνεργαστεί με την ΕΕ και να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με άλλες χώρες.

Ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας ωσάν η Ελλάδα να είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, τόνισε ότι δεν πρέπει να κυριαρχούν στην καθημερινή ατζέντα αυτά τα θέματα, στα οποία είναι γνωστές οι διαφορές στο Αιγαίο, και ότι πρέπει αυτά τα ζητήματα να διευθετηθούν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η δημόσια τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου για το γνωστό θέμα της διασύνδεσης των θεμάτων της Χάλκης με την απαίτηση για κινήσεις της Ελλάδας προς τη «τουρκική μειονότητα της Θράκης», καθώς φρόντισε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην εισαγωγή και κατοχύρωση «μειονοτικού ζητήματος» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον εξελιχθεί, ώστε να μην είναι πια δύο σκληροί ηθοποιοί που ο ένας ζητά και ο άλλος καλείται να απαντήσει...» και υποστήριξε ότι τα «μειονοτικά θέματα» είναι εσωτερικά κάθε χώρας που πρέπει να αντιμετωπίζονται όμως από κοινού, έτσι ώστε οι μειονότητες να αποτελούν γέφυρες μεταξύ των χωρών.

ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=4330842


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου