Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009 07:00

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

· Παυλόπουλος: Αλληλεγγύη κατά λαθρομετανάστευσης

· Διάλογος για τη μεταναστευτική πολιτικήInfographic

«Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο» για το ακανθώδες θέμα της λαθρομετανάστευσης έστειλε στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που εξέδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριακής φύλαξης Frontex η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε εισροή λαθρομεταναστών με ποσοστό 24,54% του συνόλου, ακολουθούμενη από την Ισπανία (16,88%) και την Ιταλία (14,33).

«Διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές» επεσήμανε ο Ζακ Μπαρό.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη άργησε πολύ να καταλάβει το πρόβλημα και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πείσουμε την Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις ατόμων από τις ακτές της με κατεύθυνση την Ελλάδα.

«Προς το σκοπό αυτό θα χρηματοδοτηθεί η Τουρκία, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε αυτό που κάνει, δηλαδή να κλείνει τα μάτια σε όλη τη διακίνηση ανθρωπίνων όντων, να εκμεταλλεύεται όλους τους υποψήφιους μετανάστες και ουσιαστικά να τους στραγγίζει από κάθε οικονομία τους... Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές»!

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παράλληλα θα ασκηθούν πιέσεις στις χώρες καταγωγής παράνομων μεταναστών να δέχονται πίσω αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ η Ε.Ε. θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Σομαλία για να μην αναγκάζονται οι υπήκοοί της να ζητούν καλύτερη τύχη αλλού.

Για την παροχή ασύλου εκ μέρους της χώρας μας, ο κ. Μπαρό υπογράμμισε πως είχε καταγγελίες από την Υπατη Αρμοστεία ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες στην Ελλάδα και έχει ακόμα την ίδια εντύπωση.

Π. Παυλόπουλος: Υπογράφεται το Π.Δ. για την αλλαγή του καθεστώτος για το άσυλο.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι χθες το μεσημέρι υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, για την επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τη χορήγηση ασύλου.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την εισροή λαθρομεταναστών, ιδιαίτερης σημασίας είναι για την Ελλάδα η τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να μπορεί πλέον να εξετάζονται αιτήσεις ασύλου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο στη χώρα πρώτης εισόδου όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

· Ζητούν συνάντηση με τα κόμματα για τη λαθρομετανάστευση - 07:00

· Παυλόπουλος: Αλληλεγγύη κατά λαθρομετανάστευσης - 07:00

· Ειδική βοήθεια για τη λαθρομετανάστευση ζητεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. - 30/6 18:41

· ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε άξονες μέτρων για τη μεταναστευτική πολιτική - 30/6 17:00

· ΛΑΟΣ: Κλειδί για τη λαθρομετανάστευση oι Βρυξέλλες - 30/6 15:39

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/01/1684105.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου