Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

«Οχι στις εκδόσεις υπόπτων στις ΗΠΑ»

Ο ΔΣΑ τονίζει ότι η συμφωνία που επικύρωσε η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τον ελληνικό νομικό πολιτισμό, καθώς αφορά χώρα που έχει θανατική ποινή, εφαρμόζει βασανιστήρια και δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης, ενώ δεν προστατεύει ούτε τους Ελληνες πολίτες13:25

Χαστούκι από το νομικό κόσμο στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών για την αποδοχή της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ περί έκδοσης υπόπτων αποτελεί η τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Οχι στις εκδόσεις υπόπτων στις ΗΠΑ»

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ τονίζει ότι «οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η.Π.Α. για την έκδοση πολιτών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δεν διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα».

Σημειώνει μάλιστα ότι η συμφωνία δεν προχώρησε σε εξειδικεύσεις ούτε για τους Ελληνες υπηκόους, καθώς «στις συμφωνίες αυτές δεν ορίζεται ρητώς και σαφώς η απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών στις Η.Π.Α.», ενώ αναφέρει ότι θα έπρεπε επίσης να απαγορεύεται η έκδοση «όταν στο αιτούν κράτος ισχύει η θανατική ποινή, ... όταν υφίσταται κίνδυνος επιβολής εξευτελιστικής μεταχείρισης και βασανιστηρίων ή όταν στο αιτούν κράτος δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη».

Ο ΔΣΑ προειδοποιεί ότι «η εξαιρετικά ασαφής διατύπωση των διατάξεων των συμφωνιών, καθώς και η παράδοση του «υπόπτου» στο αιτούν κράτος χωρίς καμιά διαδικασία, σε περίπτωση που αυτός «συγκατατεθεί», εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την επιβολή τελικώς του «δικαίου» του ισχυρού».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11807&subid=2&tag=4750&pubid=4284997


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου