Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΝΑΤΟ και Ρωσία: Επειτα από δέκα μήνες επανάληψη στρατιωτικής συνεργασίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 07:00

Σε συμφωνία για την επίσημη επανάληψη της στρατιωτικής συνεργασίας έπειτα από δέκα μήνες διακοπής- με κοινές προσπάθειες στο μέτωπο του Αφγανιστάν, της τρομοκρατίας, του κινδύνου διασποράς των πυρηνικών και της πειρατείας στη Σομαλία- κατέληξαν, το Σάββατο, στην Κέρκυρα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι επιθυμούσε να τερματίσει τη θητεία του με ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας «που θα λειτουργεί» και ο στόχος του επιτεύχθηκε. Επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση δεν απεκρύβησαν οι «θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», αλλά υπογράμμισε ότι η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.

«Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν. Το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι μετά από πάρα πολύ καιρό, ξεκίνησε πάλι η λειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και αυτό διότι, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς, είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, να συνεχιστεί η συνεργασία».

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά με την παραδοχή ότι μετά από πολύ καιρό συνεκλήθη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με θετικές εξελίξεις και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, προέβη σε δηλώσεις, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Δήλωσε ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις ιδρυτικές αρχές του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ειδικά για το αδιαίρετο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, και επικαλέστηκε τη σύμπτωση απόψεων για το θέμα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι - έναν από τους «πατέρες» της θεσμοθετημένης συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε η Ρωσία αναφορικά με την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας τόνισε ότι είναι «μη αναστρέψιμες», αλλά χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, προκειμένου να προληφθούν νέες συγκρούσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ μίλησε για «αναζωογόνηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1682867.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου