Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΖΗΤΩ .. Η ΕΛΛΑΣ

Οφσόρ για τα φακελάκια και εφοριακοί - εξαγωγείς!
Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στο Δημόσιο, αλλά «όλοι είναι εξαιρετικοί»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
Γιατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να είναι Κροίσος: με 36 τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητο 1.220 τετραγωνικών μέτρων, κατέθετε από 14.704 έως 22.816 ευρώ τον μήνα το διάστημα 2004- 2007.

Τα εισοδήματά του από μισθωτές υπηρεσίες όμως έφτασαν, βάσει των φορολογικών του δηλώσεων, μέχρι 36.577 ευρώ τον χρόνο. Ο συγκεκριμένος γιατρός διατηρούσε επίσης παράνομα ιδιωτικό ιατρείο και διενεργούσε χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μετά τη διενέργεια ΕΔΕ η διοίκηση του νοσοκομείου, στο οποίο ήταν διορισμένος, τον απάλλαξε!

Είναι μία από τις υποθέσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του, την οποία
παρουσίασε χθες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής σε καταγγελίες για τη σύσταση οφσόρ εταιρειών από γιατρούς του ΕΣΥ, στις οποίες διοχετεύονται τα χρήματα από τα φακελάκια. Στο στόχαστρο του κ. Ρακιντζή βρέθηκαν και οι υπάλληλοι στις εφορίες. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση είσπραξης από εφοριακούς της επιστροφής ΦΠΑ για ανύπαρκτα τιμολόγια. Μάλιστα υπήρξε επιχείρηση εξαγωγής δερμάτων στην Κίνα, για την οποία εκδόθηκε επιστροφή ΦΠΑ ποσού 100 εκατ. ευρώ. «Πόσα δέρματα να υπήρχαν;» αναρωτήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής.

«Περίεργες» αυξήσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις 500.000

έως και 1 εκατ. ευρώ εμφάνισαν 30 στελέχη πολεοδομιών.
Δύο εκατ. αυθαίρετα

Το θέμα της λειτουργίας των πολεοδομιών και των παραβάσεων που καταγράφονται υπογράμμισε και ο κ. Ρακιντζής, που υποστήριξε πως συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 2 εκατομμύρια αυθαίρετα από τα οποία τα 300.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική και επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων αλλά και επικύρωση των δασικών χαρτών.

«Τίποτε δεν κατεδαφίζεται» σχολίασε ο Γενικός Επιθεωρητής, παραπέμποντας στο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μάντρας στην Φολέγανδρο, για την οποία υπάρχει ευρωπαϊκή καταδίκη, αλλά η νομαρχία των Κυκλάδων δεν διαθέτει μηχανήματα για την κατεδάφισή της και οι ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανημάτων έχουν συμφωνήσει να μην αναλάβουν το έργο!

Σημειώνεται ότι τη χρονιά που πέρασε ο Γενικός Επιθεωρητής εξέδωσε και δύο ειδικά πορίσματα, το πρώτο για την περίπτωση της ρύπανσης του Ασωπού και το δεύτερο για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

Στα μαλακά

Από τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνεται πάντως πως για άλλη μία χρονιά οι επίορκοι υπάλληλοι πέφτουν στα μαλακά όταν οι υποθέσεις φτάνουν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Στο 8,8% των αποφάσεων των συμβουλίων χρειάστηκε να ασκηθεί ένσταση από τον Επιθεωρητή.

Αιχμές άφησε ο κ. Ρακιντζής και για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Έχουμε περίπου 800.000 υπαλλήλους και με βάση τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους είναι όλοι εξαίρετοι» ανέφερε. Σύμφωνα με τις υποθέσεις, που εξέτασε ο Γενικός Επιθεωρητής κατά το 2008, πρωταθλητές σε φαινόμενα διαφθοράς εμφανίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες με ποσοστό 21,7%, ενώ ακολουθούν οι νομαρχίες (20,6%), οι δήμοι (19,7%) και οι εποπτευόμενοι από το Δημόσιο ιδιωτικοί φορείς (10,8%).

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Με τραπεζικές καταθέσεις 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ βρέθηκαν πολλά στελέχη πολεοδομιών

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/30/1683457.htm

1 σχόλιο:

  1. Πριν το 2004 ο Γιατρός ήταν Άγγελος, γιατί εξετάζεται μόνο η περίοδος 2004 και μετά, μήπως για να δημιουργηθούν κάποιες συγκεκριμένες εντυπώσεις;; απλώς ρωτάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή