Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Προκλητικές διαδηλώσεις Τσάμηδων

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2009 08:07 Βάσω Σκουλίκα

lazaratiΛίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και με τις ισορροπίες να βρίσκονται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού, ομάδες ακραίων και εθνικιστικών στοιχείων, προχωρούν σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Έτσι σήμερα προγραμματίζονται πορείες και άλλες εκδηλώσεις από Τσάμηδες που συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη της Αλβανία, στην περιοχή της Κονίσπολης, όπου υπάρχει και το μνημείο της «Γενοκτονίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πορεία θα καταλήξει στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Οι εκδηλώσεις υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν αύριο, καθώς η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ομόφωνα από την Αλβανική Βουλή ως «ημέρα γενοκτονίας Τσάμηδων» όμως η Αλβανική Κυβέρνηση, λόγω των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή, απαγόρευσε κάθε είδους συγκέντρωση.
Έτσι οι οργανώσεις που λειτουργούν στην γείτονα χώρα μετέφεραν τον «εορτασμό» και είναι έτοιμες να κάνουν μία δυναμική εμφάνιση λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Σαλί Μπερίσα με το κόμμα των Τσάμηδων ήταν αυτή που κατέστησε ανέφικτη την συμμετοχή στην συμμαχία και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα. Το ΚΕΑΔ κατέρχεται στις εκλογές συμμαχώντας με το Σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, στο οποίο επίσης δραστηριοποιούνται τσάμικα στοιχεία, αλλά όχι σε οργανωμένη μορφή.
Οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον "Σύνδεσμο της Τσαμουριάς" μιά 100μελή άτυπη βουλή που εκπροσωπεί τους φυγάδες. Ο Σύνδεσμος αυτός έγινε μέλος της "οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών" του ΟΗΕ το 1995, μια ενέργεια στην οποία δεν αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση. Στην Αλβανία οι Τσάμηδες έχουν ιδιαίτερη δυναμική μαζί με τους Κοσσοβάρους. Και αυτό γιατί από τους Αλβανούς θεωρούνται εκπρόσωποι των "σκλαβωμένων" πατρίδων (Κόσοβο - Τσαμουριά). Αξίζει να σημειωθεί στις 30 Ιουνίου 1994 η αλβανική βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27 Ιουνίου ως ημέρα Γενοκτονίας.

http://www.epiruspost.gr/epikairotita/1468-2009-06-26-06-09-27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου