Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

20091114 Προσπάθεια μέσω Ν. Υόρκης για να λυθεί το Σκοπιανό...

Προσπάθεια μέσω Ν. Υόρκης για να λυθεί το Σκοπιανό...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009 07:00

338 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1741417

Τριμερής συνάντηση, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης βδομάδας, στη Νέα Υόρκη, σε μια τελευταία προσπάθεια -πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου- να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας.



Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο για τα Βαλκάνια στο Μέγαρο Μουσικής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια και κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων «να εγκαταλείψει την εθνικιστική ρητορική και την καπηλεία της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού και να εισέλθει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα απελευθερώσει το ευρωπαϊκό της μέλλον».



Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδ. Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ.Νίμιτς-με τον οποίον είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας-την προσέγγιση και τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ τον ενημέρωσε και για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.



«Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με πλήρη σεβασμό στο ρόλο του ΟΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις του.


Ερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με ανοικτό μυαλό και εποικοδομητική διάθεση. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Αναζητούμε οριστική λύση σ' αυτό το ζήτημα.


Δ. Δρούτσας: Τείνουμε χείρα φιλίας στην ΠΓΔΜ.

Λύση που θα απελευθερώσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και των λαών τους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, erga omnes... Μιλάμε καθαρά ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις ούτε παρεξηγήσεις».



Ο Έλληνας διαπραγματευτής ξεκαθάρισε στον κ.Νίμιτς- ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς κ.Γιόλεφσκι- ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος».



Χθες, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι «δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη από την ελληνική πλευρά περί μακεδονικής ταυτότητας», απαντώντας έτσι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπρ. Τσερβένκοφσκι, που διατύπωσε την άποψη πως «αν η χώρα εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, τότε πρέπει να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου