Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

20091116 Όταν λείπει η δύναμη, λείπει και η υπόληψη.





Δελτίον 1282, για Δευτέρα, 16.11.09                                        



Ο ανταποκριτής μας στην Γενεύη Νίκος Καλογερόπουλος μεταδίδει:



Συνεχίζω τα γράμματα από την διασπορά. 

Γράφει Έλλην καθηγητής στις ΗΠΑ. Σοβαρά σε ύφος μισο-αστείου. Μην απορείτε διότι η Τουρκία θριαμβεύει, το κρατίδιο των Σκοπίων απειλεί την ακεραιότητά σας και ένας πρωθυπουργός, διερράγη και ξεφούσκωσε μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Οι σχέσεις που σημασιολογούν το κράτος είναι πλέγμα με αλληλοσυνδεόμενους τομείς. Για να γίνει, αρχίζει με μία πρώτη αρχή. Η αρχή είναι η οικονομία, όπου στηρίζεται η ισχύς και υπόληψη του κράτους. Ο λαός το ξέρει όταν τραγουδά «η δύναμη στον άνθρωπο είναι το πορτοφόλι». Όταν λείπει η δύναμη, λείπει και η υπόληψη.


Όταν έχετε Συνδικαλιστή που καυχάται ότι αυτός έδιωξε την Πιρέλλι και αμείβεται ως στέλεχος κόμματος εξουσίας, όταν νεκρώνετε το λιμάνι του Πειραιά διότι δεν σας αρέσουν οι Κινέζοι, όταν την γενική κοινωνική πεποίθηση «ενάντια στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο» την θεσμοποιείτε με το άρθρο 106 του Συντάγματος (σκιάχτρο για κάθε επενδυτή), όταν ικανοποιείτε τις άφθονες και μεγαλομανείς καταναλωτικές σας δαπάνες με δάνεια, όταν αυτόν που σας εξαπατά από το μπαλκόνι κραυγάζοντας «Τσοβόλα δοσ’τα όλα» τον χειροκροτείτε και τον ψηφίζετε - τότε μη παραπονείστε ότι, διεθνώς, δεν έχετε «πορτοφόλι», ούτε δύναμη αλλά και ούτε υπόληψη, ούτε μέλλον.



Ακούμε έξω υποσχέσεις για «επανίδρυση», για κοινωνική πολιτική με άδεια ταμεία, για πάταξη της ανεργίας χωρίς βιομηχανία και επιχειρήσεις, για γενιά των 800 Ευρώ – αλλά δεν έχουμε ακούσει ακόμη κανέναν να σας λέγει ότι όταν έρθει στην εξουσία θα ενισχύσει την επενδυτική πρωτοβουλία για εκβιομηχάνιση της Ελλάδος, για εκμετάλλευση του παραμελημένου πλούτου της χώρας, για προσέλκυση του «μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφάλαιου», όπως κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης,  ώστε η Ελλάς να γίνει, όπως είπε ο Νομπελίστας Μάντελ, «πλουσιότερη και από την Αγγλία». Χωρίς κανείς από σας να διερωτάται Γιατί δεν είναι και Ποιός φταίει. Αυτά λέγονται μεταξύ Ελλήνων της διασποράς οι οποίοι έχουν χάσει υπομονή και ελπίδα και σε λίγο θα χάσουν και το ενδιαφέρον.









MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις
  TMHMA A΄ - Eιδικές διατάξεις
    'Αρθρο 106 - (Κράτος και εθνική οικονομία)
  

1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Kράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
2. H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
3. Mε την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107 ως προς την επανεξαγωγή κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων ή την αναγκαστική συμμετοχή σ’ αυτές του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
4. Tο τίμημα της εξαγοράς ή το αντάλλαγμα της αναγκαστικής συμμετοχής του Kράτους ή άλλων δημόσιων φορέων καθορίζεται απαραιτήτως δικαστικώς και πρέπει να είναι πλήρες, ώστε να ανταποκρίνεται στην αξία της επιχείρησης που εξαγοράζεται ή της συμμετοχής σ’ αυτή.
5. Mέτοχος, εταίρος ή κύριος επιχείρησης, της οποίας ο έλεγχος περιέρχεται στο Kράτος ή σε φορέα που ελέγχεται απ’ αυτό εξαιτίας αναγκαστικής συμμετοχής, κατά την παράγραφο 3, δικαιούται να ζητήσει την εξαγορά της συμμετοχής του στην επιχείρηση, όπως νόμος ορίζει.
6. Nόμος μπορεί να ορίσει τα σχετικά με τη συμμετοχή στη δαπάνη του Δημοσίου αυτών που ωφελούνται από την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας ή γενικότερης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Xώρας.

  

Eρμηνευτική δήλωση: Δεν περιλαμβάνεται στην κατά την παράγραφο 4 αξία αυτή που οφείλεται στον τυχόν μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης.

http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=110

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου