Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

20091119 Σοβαρή πρόκληση από τουρκικά μαχητικά...

Σοβαρή πρόκληση από τουρκικά μαχητικά στη Χίο

19 Νοεμβρίου 2009, 16:38

Σοβαρή πρόκληση από τουρκικά μαχητικά στη Χίο

του Μάκη Πολλάτου

Προσπάθεια να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης «Ιωνάς» κατέβαλαν το μεσημέρι της Πέμπτης τέσσερα τουρκικά μαχητικά τύπου  F-16. Οι Τούρκοι πιλότοι εισέβαλαν σε δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ περιοχή νοτίως της Χίου περίπου στη μία και μισή και μεσημέρι, και πέταξαν χαμηλά –περίπου σε ύψος 2200 ποδών αδιαφορώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Στη θαλάσσια περιοχή όπου συνεχιζόταν η άσκηση έπλεαν τρία πολεμικά πλοία του στόλου (μια φρεγάτα και δύο κανονιοφόροι), ενώ από αέρος συμμετείχαν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα Σικόρσκι. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη φρεγάτα Σαλαμίς επέβαινε όλη η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά έμπαιναν στην περιοχή της άσκησης στα νότια της Χίου, τα ελληνικά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα εκτελούσαν σενάριο που προέβλεπε διάσωση πληρώματος πλοίου που κινδύνευε. Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, τα τέσσερα τουρκικά F-16 επί πέντε λεπτά (από τις 13.30 μέχρι τις 13.35) πετούσαν μέσα στη δεσμευμένη περιοχή αδιαφορώντας για την απαγόρευση πτήσεων σε ύψος μικρότερο των 10.000 ποδών.

Η τετράδα των τουρκικών μαχητικών που εισέβαλλε στη δεσμευμένη περιοχή είχε αποσπαστεί από σχηματισμό 10 τουρκικών F-16 και RF-4 που εκπαιδεύονταν –υποτίθεται- μαζί με ένα ΝΑΤΟϊκό ραντάρ AWACS και τυπικώς βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Η προκλητική πτήση των τουρκικών αεροσκαφών σήμανε συναγερμό στο κέντρο επιχειρήσεων. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν εικονικά τους εισβολείς, ενώ ενεργοποιήθηκε η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας (CAOC 7) και του Εσκί Σεχίρ (CAOC 6).

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Τούρκοι είχαν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή της άσκησης, επέλεξαν όμως να εισέλθουν σε δεσμευμένη περιοχή πετώντας πολύ χαμηλά και μάλιστα στο ίδιο ύψος με ελληνικά ελικόπτερα και ενώ στη θάλασσα έπλεαν τρία πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού, με προφανή σκοπό να ματαιώσουν τα ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια.

 

http://www.protothema.gr/content.php?id=51892


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου