Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

20091119 Τι εννοεί ο ποιητής;

Τι εννοεί ο ποιητής;

Ι. Κ. Πρετεντέρης | Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο DiggΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν οι ποινικές διώξεις. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίζονται χωρίς να ανακατεύονται εισαγγελείς και χωρίς να τρέχουμε στα δικαστήρια. Υπό μία προϋπόθεση:ότι συμφωνούμε πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται... Αν δεν υπάρχει αυτή ηελάχιστη αποδοχή της κοινής λογικής, τότε πολύ φοβούμαι ότι η ενεργοποίηση της ποινικής διαδικασίας καθίσταται σχεδόν αυτονόητη. 

Το γράφω αυτό με αφορμή την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που ασκήθηκε κατά των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ. 

Το θέμα της κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακά άτομα στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου δεν ξεκίνησε τώρα, δεν αφορά μόνο το Πολυτεχνείο και αποτελεί μια διαχρονική πληγή. Η μόνιμη κατάληψη, όμως, χώρων του Πολυτεχνείου από διάφορους «αντιεξουσιαστές» είναι η πιο προκλητική: και ως προς τη διάρκειά της (κρατάει εδώ και δεκαπέντε χρόνια...) και ως προς τη διεκδίκηση δημιουργίας ενός «άβατου», το οποίο λειτουργεί σανένα είδος «ανεξάρτητου κράτους του Πολυτεχνείου». 

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν κάνει έως τώρα οι πρυτανικές αρχές για να τερματίσουν αυτή την κατάσταση. Θέλω να ελπίζω, όμως, ότι αντιλαμβάνονται πως η κατάργηση κάθε «άβατου» αποτελεί στοιχειώδη εμπέδωση της δημοκρατικής τάξης. Οπως ελπίζω να παραδέχονται ότι η ύπαρξη χώρων στους οποίους δεν εφαρμόζονται οι νόμοι της δημοκρατίας είναι έξω από την ίδια τη λογική της δημοκρατίας, απλά πράγματα. 

Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι οι ελπίδες μου είναι αβάσιμες. Διότι ο πρύτανης του ΕΜΠ δήλωσε δύο πράγματα: 

Πρώτον, ότι «πρόκειται για πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδισητης διακίνησης των ιδεών». Τι εννοεί ο ποιητής; Οτι σε ολόκληρη την Ελλάδα οι διακίνηση των ιδεών παρεμποδίζεται και ευτυχώς που εκατό «αντιεξουσιαστές»κατέλαβαν το Πολυτεχνείο για να τις διακινούν ελευθέρως; Μην τρελαθούμε εντελώς! 

Δεύτερον, ότι είναι «πρωτοφανής ενέργεια» να παραπέμπονται τα τρία μέλη της Πρυτανείας «για θέματα που υφίστανται εδώ και 15 χρόνια». Τι σημαίνει αυτό; Οτι στα δεκαπέντε χρόνια η παρανομία γίνεται καθεστώς και κακώς ενοχλούνται οι παράνομοι ή ότι η αποκατάσταση της νομιμότητας δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές εφόσον η παρανομία προηγήθηκε της θητείας τους; 

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και το λέω με στενοχώρια. Η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δεχτώ είναι ότι οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείουαιφνιδιάστηκαν και αντιδρούν επιπόλαια. Διότι δεν τολμώ καν να διανοηθώ ότι κοτζάμ άντρες φοβούνται. 


Ο Ι.Κ.Π. έχει δίκιο να απορεί με τη στάση του πρύτανη του ΕΜΠ, αλλά τώρα έμαθε την ύπαρξη της 15ετούς γιάφκας; Τόσα χρόνια, που ήταν γνωστό του τι συνέβαινε στους χώρους του ΕΜΠ. τι έκανε; Μια πρώτη απάντηση θα ήταν: Αφού υπάρχει η ανοχή της πολιτείας, τότε εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Στην φιλοπατρία των Ελλήνων εναπόκειται η τήρηση του Συντάγματος, άρα και της Δημοκρατίας. Η ανοχή είναι ενοχική και αναρχική. Γι' αυτό επιβάλλεται το πρόβλημα να χτυπιέται στη ρίζα του. Αν το αφήσουμε τότε αποκτά ... δικαιώματα.
ΣΓΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου