Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

20100105 Να ενταχθούν έως το 2014 τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.

Να ενταχθούν έως το 2014 τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 05/01/2010 12:36
607 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1761865


«Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. 

Ο πρωθυπουργός, Γ. Α. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, «ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας, ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει είπε ότι «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις.

Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «τη στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Ο κ. Τάντιτς τόνισε την απόφαση του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη, ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε. όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014» την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης, με τον Σέρβο ομόλογό του Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ήταν ο βασικός ομιλητής στην 3η Σύνοδο των Σέρβων πρεσβευτών. Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, τον χαρακτήρισε «μεγαλόψυχο άνδρα, ο οποίος όποτε η Σερβία τον χρειάστηκε ήταν παρών».

Γ. Α. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα θέλει οριστική διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας»

Πρόσκληση στα Σκόπια να στέρξουν για λύση


Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε ΠΓΔΜ
Πρόσκληση προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική και να στέρξει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη σερβική εφημερίδα «Novosti», με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ονόματος, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής.

Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου».

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου σε Τουρκία
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα «είτε θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική -και ενίοτε αλυτρωτική- ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή».

Υποστήριξη στη Σερβία

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., τονίζει ότι η χώρα μας «θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού, καθώς αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση», σημειώνει ότι η «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παρατηρεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου